:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 05, 2021   15:01

0

127

Joksimović: Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem Evropske komisije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem Evropske komisije o napretku naše zemlje u procesu evrointegracija dodajući da smatra da upravo ovaj Izveštaj pokazuje da nova metodologija postoji i da je živa.

Joksimović je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU kazala da je Izveštaj Evropske komisije pokazao i da su EK i zemlje članice prihvatile primenu nove metodologije ističući da su to učinili jer im je upravo Srbija svojim radom to i omogućila.

"Mi smo im to omogućili zato što je našim radom omogućeno da se nova metodologija primeni na jednu zemlju koja već pregovara", kazala je Joksimović.

Ističe da sa puno kredibiliteta, materijalnih dokaza i metodoloških činjenica, može da se kaže da je ostvaren zavidan napredak Srbije u teškim okolnostima izazova i kriza izazvanih pandemijom za ceo svet i za nas.

"Možda izraz zavidan ne bi bio dobar da su uobičajene okolnosti, ali u ovim okolnostima, ove ocene govore ako ne o zavidnom napretku, onda o zavidnom entuzijazmu i otpornosti i posvećenosti države, društva, građana, ukupno gledano zemlje, da se posveti nastavku reformi koje su ključne za demokratizaciju društva, ali su važne i za proces evrointegracija", navela je.

Kao dodatni izazov sa kojima smo se sočili Joksimović je pomenula tranzicioni period nove metodologije koji je trajao oko godinu i po dana.

Joksimović ističe da tranzicioni period nije izazov samo zato što zemlje kandidati nisu bile spremne, već i zato što je postojala dilema između zemalja članica kako će se primeniti.

Dodaje da je bilo potrebno naći i način da se napravi razlika između zemalja koje već pregovaraju po staroj metodologiji, što je slučaj sa Crnom Gorom i Srbijo, kao i sa onima koje tek treba da započnu pregovore - Albanija i Severna Makedonija.

"To su bili dodatni izazovi za Vladu", kaže Joksimović i dodaje da je Vlada zajedno sa predsednikom Republike, pokazala visok nivo zrelosti za taj proces i promenu koja se desila u ovim okolnostima.

Ističe i da Srbija nije koristila pandemiju virusa korona kao izgovor da smanji intenzitet sprovođenja reformi-

Naprotiv, kako kaže, usred tako zgusnuto problematičnih okolnosti za sve, u Srbiji su se konsolidovali i potpuno rešeno prihvatili novu metodologiju.

Joksimović kaže da je prvi korak bio uspostavljanje novih struktura kojima će se obuhvatiti i implementirati kriterijumi nove metodologije počevši od novog mehanizma vođenja koordinacije pristupnih pregovora, redefinisanja svih drugih struktura i pojačano političko vođenje procesa posebno u domenu političkih kriterijumima i vladavini prava.

"Tu su se i premijerka i predsednik uključili u taj deo praćenja i monitoringa dela u oblasti vladavine prava što je rezultiralo mnogo ažurnijom i entuzijastičnijom akcijom svih administrativnih kapaciteta", kaže Joksimović.

Naglašava da u prethodne dve godine nisu izostale reforme pa da zbog toga nije došlo do otvaranja poglavlja po staroj metodologiji i kaže da je u stvari postojao problem sa tranzicionom primenom.

"To što nismo otvorili poglavlje poslednje dve godine, to ne znači da je za nas proces stao, to ne znači da mi nismo radili i da nismo čak i po staroj metodologiji pripremili čitav niz pregovaračkih pozicija tada pojedinačnih poglavlja i imali u tom trenutku spremnih pet pregovaračkih poglavlja koja su sada pregrupisana u tri klastera", kazala je.

Komentarišući kritike da su pojedine ocene u Izveštaju ostale na nivou prošle gopdine, Joksimović naglašava da to nije tačno.

"Nije to isto, već dodatni napredak u odnosu na onaj koji je notiran u prošlogodišnjem Izveštaju. To je logika kojom se služimo u analizi Izveštaja i metodologija kojom se služi EU i sada i članice", navodi.

Kada je reč o oceni političkih kriterijuma, Joksimović kaže da su sve oblasti označene sa napretkom, koji je negde limitiran.

Navodi i da ima saznanja da je bila ideja da se u delu pravosuđa da i ocena dobrog napretka, ali da to nije učinjeno jer nije završen proces ustavnih promena.

"To ne vidim kao problem jer ustavni amandmani su kompleksan proces", kazala je.

Joksimović je rekla da nije zadovoljna time što u Izveštaju u delu koji se odnosi na prevenciju korupcije i posebno u odeljku ispunjavanja Greco preporuka, nisu pobrojane sve preporuke, kojima su i Vlada, ali i sve institucije pristupile.

Dodala je da su 29. oktobra poslali novi izveštaj Greco-u u kojem su pobrojali sve aktivnosti i da se sada očekuje novi izveštaj.

Izvor: Танјуг

JoksimovićEvropska komisijaSrbijaIzveštaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva