:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 17, 2019   16:48

0

101

Joksimović: Srbija značajan regionalni partner SAD

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Stejt departmenta za Jugo-centralnu Evropu Dejvid Kostelančik razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, procesu EI naše države, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci kojom SAD, kao značajan partner, podržavaju reforme i EI Srbije. Izdvojila je saradnju sa USAID-om koja je rezultirala realizacijom konkretnih projekata razvoja malih i srednjih preduzeća i lokalnih samouprava, ali i značajna bespovratna sredstva i tehničku podršku kojom SAD podstiču pristupni proces Srbije.

Ministarka je obavestila Kostelančika da je članstvo u EU spoljno-politički prioritet Srbije koji podržava više od 50 procenata građana, a njih 68 procenata reforme - neophodne za razvoj i napredak države i društva. Ukazala je i da su posebno važne ekonomske i reforme iz oblasti vladavine prava jer utiču na stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta i povećano interesovanje inostranih partnera za investiranje u srpsku privredu.

Joksimovićeva je naglasila da Srbija očekuje da tokom predsedavanja Finske Savetom EU otvori nova poglavlja, s obzirom da imamo nekoliko pripremljenih pregovaračkih pozicija, a radi se i na pripremi novih.

Ministar je naglasila da Srbija veliku pažnju posvećuje regionalnoj stabilnosti koja je preduslov razvoja, napretka i saradnje. Istakla je da se zalažemo za održivo i kompromisno rešenje u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije. Podsetila je da Priština, za razliku od Beograda, nije sprovela svoju jedinu obavezu preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Direktor Kancelarije Stejt departmenta za Jugo-centralnu Evropu Dejvid Kostelančik ocenio je da je Srbija važan partner SAD i značajan segment bezbednosti i regionalne stabilnosti. Rekao je da se Sjedinjene Države zalažu za nastavak dijaloga i akcentovao neophodnost ukidanja tarifa, ali i normalizaciju odnosa. Naglasio je da će SAD nastaviti da podržavaju i podstiču EI Srbije, da smo sprovođenjem ostvarili značajan reformski napredak i da bi trebalo da nastavimo sa ispunjavanjem kriterijuma - pre svega u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protiv korupcije.

Joksimovićeva i Kostelančik saglasni su da su odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

Nemačka podržava kredibilnu politiku proširenja

Ministarka Joksimović i regionalni direktor Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Suzana Šuc razgovarali su o nastavku EI Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Joksimović i Šuc ocenili su da Srbija napreduje na putu EI, koje su važan segment reformi - kako u Srbiji, tako i u regionu i da osim bezbednosti i stabilnosti evropski put i partnerstvo sa Srbijom povećavaju i konkurentnost i same EU, čemu naša država može da značajno doprinose.

One su ocenile da su odnosi dve države na visokom nivou i da postoji obostrana želja za njihovim unapređenjem i jačanjem.

Ministar je zahvalila na pomoći i podršci koju Nemačka daje Srbiji u procesu evrointegracija, što potvrđuje i podatak da je Nemačka značajan spoljno-trgovinski i strateški partner i pojedinačno najveći bilateralni donator.

Suzana Šuc potvrdila je da će Nemačka - u skladu sa definisanim kriterijumima, nastaviti da podržava politiku proširenja i EI Srbije.

Istovremeno, istakla je i značaj sprovođenja reformi za koje očekuje da budu intenzivirane. Ocenila je da je Vlada Srbije prepoznala značaj reformi u oblasti vladavine prava - koje bi trebalo intenzivirati, ali i onih koje obezbeđuju makroekonomsku stabilnost.

Jadranka Joksimović ukazala na značaj nemačke podrške - posebno kada je reč o rešavanju specifičnih političkih pitanja, kao što je dijalog s Prištinom. Srbija se - kada je o KiM reč, zalaže za kompromisno i održivo rešenje. Ponovila je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostrane i nelegitimne tarife na robu iz Centralne Srbije.

Regionalni direktor Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Suzana Šuc ocenila je da bi dijalog trebalo da bude nastavljen nakon formiranja nove Vlade u Prištini, kao i da bi Priština trebalo da ukine tarife.

Izvor: Танјуг

JoksimovićSrbijaSADNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva