:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 29, 2019   15:52

0

134

Joksimović: Tražiti razmenu mišljenja o postignutom u dijalogu

Sastanak u Berlinu za Srbiju i predsednika Vučića je vanredna prilika da se pred svima pozvanim zatraži temeljna razmena mišljenja o do sada postignutom u okviru dijaloga i implementaciji Brilselskog sporazuma, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 

Predsednik Vučić može da ide na sastanak sa snagom političke i diplomatske savesti onog koji je poštovao dogovore i ispunjavao obaveze iz sporazuma, rekla je Joksimovićeva na pitanje T a n j u g a  o sastanku u Berlinu.

Naglasila je da Vučić može da ide u Berlin sa mirom onog ko se ponaša na evropski i civilizovan način, nastojeći da kroz umetnost diplomatije, razgovora, ponekad i trpljenja, zaštiti interese i svog naroda, ali i stabilnost regiona, a time i nedeljive evropske bezbednosti.

"Briselski sporazum je kreiran uz aktivno učešće važnih evropskih zemalja, a potpisan i od nekadašnje visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Ketrin Ešton, te je baš dobra prilika za predsednika da zatraži od svih temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom i evidenciji razloga i aktera manjkave primene Briselskog sporazuma, a dodatno i uvođenja neevropskih tarifa od strane Prištine", rekla je ministarka.

Sastanak je, smatra ministarka, jasna demonstracije namere Nemačke i Francuske da pokažu da u oblasti spoljne politike fukcioniše njihovo partnerstvo iz Sporazuma u Ahenu iz januara.

Smatra da predsednik može da zatraži i temeljnu razmenu mišljenja o budućnosti proširenja, pošto retko kad članice EU govore o tome jednim glasom, pa da i tu vidimo šta su planovi i podesimo sopstvenu agendu realnostima.

Joksimovićeva je istakla da je Srbija pokazala da je zemalja evropskog demokratskog kapaciteta i da smo razumeli da je EU pre svega projekat mira i prosperiteta, a nije sigurna da su to svi želeli i bili u stanju da shvate.

"Dakle, temeljna razmena mišljenja o svemu, a Vučić sa punim legitimitetom i kredibilnim odnosom Srbije prema miru i napretku regiona, predstavlja evropsku Srbiju i zastupa naše legitimne interese", zaključila je Joksimovićeva.

Izvor: RTS

JoksimovićVučićEUBerlin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva