:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2020   13:18

0

110

Joksimović uručila sertifikate studentima za najbolje radove

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je danas sertifikate studentima najboljih radova o EU na konkursu koji kako je dodala jača međugeneracijski dijalog, a pobednicima otvara i vrata angazmana u resornom ministarstvu.

Prva nagrada među 12 pristiglih radova pripala je Milošu Vuliću za rad Značenje solidarnosti u evropskim integracijama - "Šumanova vizija i izazovi kriza", a druga i treća i Milici Stjepanović sa Filozofskog fakulteta i Jeleni Jeremić sa Pravnog fakulteta.

Njih dve pisale su o Kontekstualnim aspektima koncepta solidarnosti u EU u 21 veku i Odlučujućim razlozima EU za pružanje podrške Srbiji u ostavrivanju ciljeva ekološke komponente održivog razvoja.

Na svečanosti u Vladi Srbije Joksimović je podsetila da je konkurs ustanovljen 2017. kada je formirano i ministarstvo i da je predstavljao inovativni i pionirski vid komunikacije sa članovima akademske zajednice - studentima, postdiplomcima o različitim aspektima pristupanja EU, o procesima i promenama kako u Srbiji kada se priprema i pregovara za članstvo, tako i u EU - a koji, kako je dodala, oblikuju ceo porces na dvodimenzionalan način.

Konkurs kako je navela, predstavlja debatu o evropskom putu, o prednostima i manama kao i dešavanjima u EU, politici proširenja koja se menjala značajano i ne uvek na našu korist.

"Sve su to fenomeni koji zavređu pažnju posebno onih koji će biti nosioci ne samo nastavka reformi već i postizanja održivog razvoja u političkom i ekonomskom i svakom smislu", rekla je Joksimović.

Važno je da se čuje glas generacije koja ima druačiju vizuru, čak i od srednje generacije, rekla je ministar i dodala da je međugeneracijski dijalog značajan kada je reč o EU integracijama i reformama.

Teme konkursa vrlo su aktuelne posebno solidarnost pokrenuta pandemijom i svega što smo videli - a to je da je EU i pored, kako je navela, početnih nesnalaženja nesumnjivo pokazala solidarnost na prvom mestu sama sa sobom sa svojih 27 članica.

Sve se to, dodala je, reflektovalo i na budzet, na Fond za oporavak a posebno u odnosu na zemlje kanditate i potencijalne kandidate.

"EU je puno pomogla prenamenom neutrošenih sredstava iz IPA fondova i brojnim drugim aktivnostima, medicinskom opremom a najvažnije su velika finansijska sredstva za postpandemijski ekonomski i društveni oporavak", rekla je ona.

Ministar je navela da bi solidarnost trebalo da bude bazična tema i dodala da je dobro što je ona funkcionalna i što postoji i bez obzira na raspolućene intertese država članica.

"Srbija je kao kandidat pokazala solidarnost prema članicama, Srbija

je zemlja koja može da doprinese revitalizaciji EU, a kao što je i predsednica EK Ursula Fon Der Lajen rekla nama treba revitalizovana i osnažena EU", navela je ona.

Ministar je održivi razvoj, klimatske promene i zaštitu životne sredine ocenila kao važnu temu koja sada dobija punu pažnju i kroz zelenu agendu i nove fondove za Zapadni Balkan, a veliki investicioni paket kako je dodala očekuje početkom oktobra.

Autor pobedničkog rada Miloš Vulić studenta master programa: Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama, pri Rektoratu BU izrazio je zadovoljstvo što Vlada Srbije preko MEI želi da čuje glas mladih.

"To je veoma bitno kada je reč o EU integracijama koje su tema broj jedan za državu i društvo", rekao je Vulić i dodao da su radovima nastojali da pokažu da EU nisu samo projekat vezan za uski krug ljudi, za eksperte, već da je to tema koja nosi specifičnu filozofiju.

Zato je kako kaže, kroz Roberta Šumana koji je pre 70 godina zacrtao solidarsnost kao ključni princpi nastojao da pokaže da je veoma bitno da se ona obnavlja, da se fokus sa priče o fondovima premesti upravo na tu politčku filozofiju.

Odluku o o tri prvorangirana rada donela je komisija u kojoj su bili Jelica Stefanovic-Štambuk profesor na FPN, Vladimir Vuletić profesor na Filozofskom fakultetu i Maja Lukić Radović vandredni profesor na Pravnom.

Ministar je dodala da nagrade imaju i novčani deo, prva 85.000 druga 55.000 i treća 35.000 dinara.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva