:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 29, 2020   14:04

0

63

Joksimović: Zahvalnost Rumuniji na podršci na putu ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Rumunija jedna od država članica koja u potpunosti podržava politiku proširenja Evropske unije i na koju Srbija može da računa kao na prijateljsku i blisku zemlju.

 

"Pomoć u pregovorima o članstvu u Uniji, na kojoj smo posebno zahvalni, ogleda se u zastupanju principijelnih političkih stavova o odnosima Beograda i Prištine, kao i u tehničkoj podršci u dostizanju merila za otvaranje i zatvaranje nekih pregovaračkih poglavlja", naglasila je Joksimović, koja je danas razgovarala sa ambasadorom Rumunije u Beogradu Oanom Kristinom Popom, koja završava diplomatski mandat u Srbiji.
Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je zahvalila ambasadoru Rumunije na profesionalnom angažmanu i značajnom doprinosu razvoju srpsko-rumunskih odnosa i saradnje.
Ambasador Popa je rekla da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zastupnika i zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana i izrazila uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica Unije, kao i da će na tom putu uvek imati svu neophodnu pomoć ovog svog suseda.
Joksimović i Popa posebno su ukazale na značaj prekogranične saradnje dveju zemalja u okviru programa Srbija - Rumunija, koji u najvećoj meri finansira EU.
Od 2007. godine do danas, kroz dve finansijske perspektive, samo na ovaj način je izdvojeno ukupno 150,5 miliona evra od čega 128 miliona evra sredstava EU u oblasti ekonomskog i društvenog razvoja, zaštite životne sredine, kulture, turizma i, što je u vreme aktuelne pandemije posebno važno, u reagovanje u vanrednim situacijama i zdravstvo.
Kako su naglasile, ova vrsta saradnje na lokalnom nivou, znatno je doprinela unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšavajući istovemeno i kvalitet života građana sa obe strane granice što će se nastaviti kroz sprovođenje narednog programa od 2020-2027. godine koji je u završnoj fazi pripreme.
Joksimović je poželela uspeh Oani Kristini Popa na profesionalnom i ličnom planu, uz zahvalnost na njenom doprinosu kontinuiranom napretku saradnje dveju zemalja i očekivanje da će se takav trend nastaviti i ubuduće.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva