:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 23, 2021   14:30

0

226

Joksimović: Zajedno sa EU u borbi protiv pandemije

Srbija je do sada sa EU preduzela niz značajnih koraka u borbi protiv pandemije koronavirusa, i na zdravstvenom i na ekonomskom nivou, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navodi da očekuje da će uskoro početi da funkcioniše i Kovaks mehanizam za nabavku vakcina za sve zemlje Zapadnog Balkana.

 

Joksimović je danas prisustvovala početku isporuke prve količine pomoći u okviru projekta "EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam", namenjenoj za turističke objekte širom Srbije, ukupne vrednosti 662.000 evra, a koja je najpre upućena u Golubac i istočnu Srbiju.

Ta pomoć, kaže Joksimović, uključuje i sredstva za dezinfekciju, beskontaktne toplomere i drugu vrstu neophodne opreme za održavanje maksimalne higijenske bezbednosti u turističkim objektima - hotelima, uslužnim objektima i restoranima.

Precizirala je da je ova podrška deo šireg projekta koji se odnosi na unapređenje sektora turizma uopšte, čija je ukupna vrednost 15 miliona evra.

"U ovom trenutku uslovi su takvi da ugostiteljski objekti ne rade, ali važno je da budu pripremljeni maksimalno onog trenutka kada mere to dozvole", kaže Joksimović.

Navela je da će ta pomoć doprineti tome da ugostiteljski sektor u Srbiji bude konkurentniji, da uz primenu svih mera zaštite, ostvaruje bolje prihode, kao i dolasku turista iz drugih zemalja kada se steknu uslovi za putovanje.

Naglasila je da je drugi važan deo ovog projekta sertifikacija objekata "Čisto i bezbedno" koji uključuje primenu svih najboljih standarda i protokola u ugostiteljskim objekatima kako bi gost bio siguran da su poštovane sve higijenske i druge zdravstvene mere.

"Verujem da će veliki broj naših objekata širom Srbije pristupiti dobrovoljno ovoj sertifikaciji i time unaprediti svoj položaj i doprineti zdravlju i bezbednosti sadašnjih i budućih gostiju", navela je Joksimović.

Današnji projekta podrške, navodi ministar, još jedan je u nizu značajnih koraka zajedničke borbe Srbije i EU protiv pandemije izazvane kovidom 19.

"Samo zajedničkim naporima možemo da učinimo sve da, pre svega, zaštitimo zdravlje ljudi, ali i da razmišljamo o onome kako prevazići brojne posledice koje će pandemija sigurno ostaviti na sva društva u Evropi i u Srbiji, pre svega na ekonomskom, ali i na svakom drugom planu i o tome moramo na vreme da razmišljamo", poručila je Joskimović.

Ona je navela da se od početka pandemije nastojalo da sva sredstva koja stoje na raspolaganju Srbiji kao zemlji u pristupnom procesu, uključujući IPA fondove i različita druga razvojna sredstva, gde god je to moguće u dogovoru sa evropskim partnerima budu preusmerena na ono što su najvažnije potrebe.

Podsetila je na hitne nabavke medicinskog materijala na početku pandemije i navela da se u drugoj godini pandemije korona virusa nastoji da se sva raspoloživa sredstva usmere na sananaciju njenih posledica i na zdravstvenom i na ekonomskom nivou.

Među nekoliko najvažnijih aktivnosti koje je Srbija sprovela u poslednje vreme sa Delegacijom EU u Srbiji uz dogovor sa EK, Joksimović je navela nedavnu primopredaju 20 sanitetskih vozila Hitne pomoći.

Kaže da su ta sredstva dobijena prenamemom 3,2 miliona evra.

"Uspeli smo da nabavimo 20 sanitetskih vozila, ali nabavljamo i vozila za transport vakcina, posebno Fajzerove vakcine koja je zahtevna i za trasport i ceo proces logistike, ali nabavljamo beskontalne dezinfikatore za 1.000 škola širom Srbije da upravo deci koja idu u školu obezbedimo tu vrstu važne prevencije i njihovog upoznavanja i navikavanja na jednu novu realnost i na nešto što će postati praksa dugi niz godina pred nama", rekla je Joksimović .

Podsetila je da je Srbija prikazala sve javne troškove u pogledu hitne intervencije u prva četiri meseca pandemije i da je podnela aplikaciju za Fond solidarnosti EU, kome Srbija ima pristup kao da je punopravna članica

"Evropska komisija je odobrila Srbiji 12 miliona evra bespovratne pomoći na osnovu precizno navedenih troškova koje smo kao zemlja prikazali", kaže Joksimović i navodi da od 20 zemlja koje je apliciralo za pomoć u sanaciji pandemije, Srbija dobila više čak i od nekih clcnaica EU, a neuporedivo više od nekih drugih zemalja kandidata za članstvo u EU.

Navela je da je da će to značajno osnažiti budžet Srbije za pokrivanje upravo onih troškova koji su nastali u prvo talasu za hitnu reakciju države i troškove nabavke medicinske opreme u prva četiri meseca od izbijanja pandemije.

Izrazila je očekivanje da će uskoro početi da funkcioniše i Kovaks mehanizam za nabavku vakcina za ceo Zapadni Balkan i navela da se zemlje EU suočavaju sa velikim problemima u pogledu vakcinacije, i da u tom smislu imamo razumevanja.

Istovremeno, kaže, Srbija je paralelno radila i nastojali, posebno predsednik Aleksandar Vučić, ali i cela vlada, da nabavlja vakcine za naše građane gde god je to moguće.

"U tom smislu zaista predstavljamo dobar primer u Evropi, ali nadamo se da će i Kovaks mehanizam koji će biti za sve sa Zapadnog Balkana uskoro početi da funkcioniše", rekla je Joksimović.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićEUturizam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva