:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2023   17:20

0

148

Još 100 kompanija učestvovaće u dualnom obrazovanju od naredne školske godine

U obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja, od naredne školske 2023/2024 učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata jer se dualno obrazovanje trenutno realizuje u 850 kompanija. 

Najveće interesovanje privrede vlada u sektoru mašinstva i obrade metala, trgovine, ugostiteljstva i turizam, kao i obrazovni profili iz područja elektrotehnike. 

Tokom ciklusa prijavljivanja najtraženiji obrazovni profili su bili bravar-zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, kuvar, trgovac i konobar.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević kaže da interesovanje privrede za dualno obrazovanje neprestano raste i da o tome svedoče podaci koji su prikupljeni nakon zatvaranja novog ciklusa prijava poslodavaca za narednu školsku godinu, navodi se na sajtu PKS.  

  Ona ističe da se uloga i značaj dualnog obrazovanja u Srbiji mogu prikazati kroz osvrt na kretanja koja se dešavaju na tržištu rada u našoj zemlji u prethodnih nekoliko godina, ističući da se privreda u zemlji u godinama za nama suočava sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage. 

"To se naročito odnosi na zanimanja za koja je potrebno srednje stručno obrazovanje. Sve češće se u javnosti može čuti glas o tome da pojedina zanimanja polako nestaju sa ovih prostora, kao i da su pojedine kompanije prinuđene da uvoze radnu snagu kako bi obezbedile normalno funkcionisanje poslovanja“, rekla je Kovačević. 

Dualni model se nameće kao logično rešenje za probleme sa kojima se suočava privreda, navode u PKS, s obzirom na činjenicu da kompanija na taj način može da obezbedi kvalifikovani stručni kadar za deficitarna zanimanja. 

„Da je dualno obrazovanje po meri privrede, pokazuje veliki odziv kompanija tokom nekoliko prethodnih ciklusa prijavljivanja, a već godinama unazad dualno obrazovanje izaziva veliko interesovanje u čitavoj javnosti zbog brojnih benefita koje donosi pomenuti obrazovni model svim akterima koji učestvuju u njegovoj realizaciji“, objasnila je Kovačević. 

Inače, najviše prijava za narednu školsku godinu stiglo je iz Grada Beograda, Južnobačkog regiona, Jablaničkog, Sremskog i Raškog upravnog okruga. 

U nemačkoj kompaniji „PERI“,koja u Srbiji posluje 20 godina kao „PERI-oplate doo“, kažu da su u dualnom obrazovanju videli još jednu šansu da pomognu društvu, u ovom slučaju mladim ljudima, i da oforme stručaan kadar koji bi potencijalno mogao da postane deo njihovog kolektiva, navodi PKS. 

„Dualno obrazovanje pruža nam šansu da potencijalno zadobijemo perspektivne, mlade ljude koji će želeti da budu deo našeg tima“, kaže Nemanja Danilović iz kompanije „PERI”. 

Danilović kaže i da se kompanija već prijavila za dve nove generacije učenika istog profila, a sada u kompaniji trojica učenika, smer bravar-varilac srednje Tehničke škole „Zmaj“ sa Novog Beograda, pohađaju dualno školovanje.

Trenutno se više od 850 kompanija nalazi u sistemu dualnog obrazovanja, a u više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazličitijih područja rada, a od jeseni će moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

Izvor: T a n j u g

dualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva