:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2020   15:41

0

110

Još bez dogovora o budžetu EU, lideri ponovo na okupu

Posle celonoćnih razgovora u Briselu, lideri zemalja Evropske unije, nakon kraće pauze, danas su se ponovo okupili u zgradi Evropskog saveta kako bi pokušali da postignu dogovor o novom budžetu EU.

U toku su bilateralni sastanci, a svi bi za isti sto trebalo da sednu oko 16 časova, najavljuju u Briselu.

Čelnici EU 27 "spojili" su dva dana u maratonskim razgovorima o predlogu zejedničkog budžeta za period 2021-2027.

Bilateralni sastanici EU lidera i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, okončani rano jutros oko 5 časova, nastavljeni su tokom prepodneva i još traju u zgradi Saveta u Briselu.

Prema poslednjim informacijima, više puta odlagan zajednički sastanak Evropskog saveta, previđen je za 16 časova.

Dolazeći na drugi dan samita u Briselu EU lideri su poručili da još nije jasno da li će danas doći do postizanja dogovora o izmenjenom predlogu višegodišnjeg finasijskog okvira Unije ili će ih predsednik Evropskog saveta samo obevestiti o rezultatima bilateralnih sastanaka.

Dolazeći na današnju rundu razgovora o EU bužetu premijer Slovačke Peter Pelegrini je na svom tviter nalogu ocenio da se "još ne vidi svetlo na kraju tunela".

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je u razgovorima o zajedničkom budžetu EU "bitno postići dobar, a ne bilo kakav dogovor".

Premijer Luksemburga, Ksavijer Betel, upozorio je da se ništa neće moći dogovoriti sve dok "svi kalkulišu koliko daju i dobijaju".

Lideri zemalja članica na vanrednom sastanku u Briselu pokušavaju da dođu do konsezusa o visini budućeg EU budžeta tj o doprinosu koji svaka članica treba da izdvoji za zajedničku kasu.

Istovremeno, potrebno je postići i dogovor o rasporeli zajedničkog novca po sektorima.

Među liderima EU 27 postoje razlike u prioritetima za izdvajanja iz EU budžeta.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope zalažu se da najviše novca ode na tzv razvojne fondove koji su namenjini ”hvatanju koraka” sa razvijenijim privredama.

Dobar deo zemlja članica, na ćelu sa Francuskom, zalaže se za povećanje fondova u oblasti poljoprivrede.

EU institicije na čelu sa Komisijom i Parlamentom traže da se najveći deo EU kase odvoji za za zaštitu klime, digitalizaciju i geostrateško jačanje uloge Unije u svetu što podrazumeva i politiku proširenja.

Evropska komiisja je u svom početnom predlogu o EU budžetu za 2021-2027 predvidela povećenje pretprisupnih fonodva za zemlje u procesu pristupanja za 13 procenata.

U ovom trenutku se sa sigurnošću može reći samo da IPA fondovi za naredni period neće biti smanjeni, ali ne koliko će biti uvećani.

Šef diplomatije EU Žosep Borel je pred početak vanrednog samita o budžetu upozorio da ukoliko EU želi da ima "ulogu igrača" to mora da bude i adekvatno finansijski ispraćeno.

Evropska komisija prva je još 2018. godine izašla sa predlogom da udeo zemlja člancica u sedmogodišnjem budžetu EU za period od 2021 do 2027. godine bude 1,11 procenta nacionalnog BDP.

Zemlje članice, na prvom mestu one koje najviše odvajaju za zajednički budžet kao što su Nemačka, Danska, Nizozemska i Švedska, zalažu se za nacionalne doprinose ne veće od 1 procenta DBP.

Tradicionalno tešku debatu o EU budžetu ove godine dodatno komplikuje činjenica da je Velika Britanija svojim izlaskom iz Unije ”povuka” oko 75 mijardi evra svojih doprinosa zajeničkoj evropskoj kasi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nakon kosultacija sa zemljama članicama, prošle nedelje predstavio je sa "kompromisni predlog" koji iznosi 1,074 procenta BDP.

Pojedini lideri zemlja članica i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli žestoko su kritikovali ovaj Mišelov predlog.

"Predlog budžeta koji je trenutno na stolu nije prihvatljiv i nedovoljan je za finasiranje obaveza na koje se Evropska komisija obavezala pred Parlamentom", izjavio je Sasoli.

Evropski parlament za period 2021-2027 traži da se za budžet EU izdvoji 229 mijardi evra više od onoga što je predložio predsednik Evropskog saveta.

Prema procedurama EU, jednom kada zemlje članice postignu konsenzus oko predloga zajedničkog budžeta njega, da bi stupio na snagu, mora da odbri Evropski parlament.

Izvor: Танјуг

EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva