:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   10:24

0

137

"Još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla"

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom farse o traženju obeštećenja od Beograda za navodno uništavanje spomenika, ističe da je u pitanju još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla. U ovom procesu Priština je odavno izgubila orjentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive.

Kao što smo u više navrata ukazivali, reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija. 
Ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca.

U ovom slučaju posebno je opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe. 

Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije.
  
Ipak, svako ko veruje da će zbog očiglednog apsurda ovakvi providni pokušaji ostati bez odgovora, još jednom se prevario. Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu. 

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMMinistarstvo kulture
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva