:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2019   10:09

0

57

Još jedan spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori

Spomenik Ðerđu Kastriotu, poznatijem kao Skenderbeg, biće otkriven danas u Zatrijepču, u crnogorskoj opštini Tuzi, u kojoj su većinsko stanovnistvo Albanci.

Spomenik će biti podignut na platou ispred škole koja nosi njegovo ime i to nije prvi spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori. Prethodno je spomenik ovoj istorijskoj ličnosti podignut u Ucinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini, koju takođe naseljavaju većinski Albanci.

U najavi ovog događaja piše da je Skenderbeg bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije. Za albanski narod, kako kažu, on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije. Mit o Skenderbegu je inače jedini mit albanskog nacionalizma koji je baziran na određenoj ličnosti.

Povodom podizanja spomenika Ðerđu Kastriotiju u Crnoj Gori su se vodile polemike da li je on bio Albanac, Srbin ili Crnogorac. Kastrioti je, prema nekim istorijskim zapisima, bio albanski nacionalni heroj, srpskog porekla iz vremena otpora albanskih plemena turskim osvajacima i islamizaciji. Prema britanskom istoričaru Edvardu Gibonu, Kastriotici vode poreklo od starog srpskog bratstva Branilovica (Branila) iz Zete.

Skenderbegov deda se doselio u Janjinu, u Epir, kao srpski kefalija. Skenderbegov otac, Jovan Kastriot nazvao se princom Epira, koji je ukljucivao Mat, Kroju, Mirdita i Diber. Njegova majka Vojislava, bila je princeza srpskog porekla, iz porodice Tribalda (koji su došli iz oblasti današnje Makedonije), ili iz plemicke porodice Muzaka. Jovan Kastriot je bio medu prvima koji se suprotstavio upadima Bajazita I, medutim, njegov otpor nije imao gotovo nikakav efekat.

Sultan ga je naterao da placa danak, a da bi osigurao vernost arbanaških plemica, Turci su odveli Đurada zajedno sa njegovom bracom kao taoce. Zbog borbe protiv Osmanlija prvo ga je glorifikovala katolicka crkva (iako je u delu svog života bio i musliman i pravoslavac), a ubrzo i slovenski narodi sa Balkana koji su ga smatrali svojim nacionalnim herojem.

Krajem 19. veka albanski nacionalisti su, u nedostatku albanske srednjevekovne države i njenih heroja iz tog vremena, poceli sa albanizacijom Skenderbega i njegove pobune.

Predlog da se tacka dnevnog reda o podizanju spomenika stavi po hitnom postupku dao je predsednikOpštine Tuzi Nik Ðeljošaj. Ðeljošaj je ranije najavio da će inicirati postavljanje spomenika Skenderbegu na dve lokacije u Tuzima - u centru i u Zatrijepču.

Spomenik Sekenderbegu, koji će biti postavljen u Zatrijepiču izrađen je od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara. Dimenzije postamenta su 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

Sredstva za podizanje spomenika obezbedila je Fondacija "Trieshi" iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ "Ðerđ Kastrioti Skenderbeg".

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva