:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2023   21:47

0

137

Još jedan Srbin uhapšen zbog navodnog ratnog zločina na KiM

Policijska jedinica za istraživanje ratnih zločina na Kosovu i Metohiji uhapsila je Srbina Z.A., pod sumnjom da je tokom sukoba marta 1999. godine, u policijskoj stanici u Kamenici u svojstvu službenog lica navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva u Prištini.

Prema tvrdnji iz Tužilaštva Z.A. je "u saradnji sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima srpske policije, u početku tukao oštećenog B.M. gumenim šipkama i nogama, nečovečno ga mučio, maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i zdravstvene posledice i teško mu pretio po život".

Te radnje, dodaju u Prištini, sankcionisane su lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Međunarodnom ženevskom konvencijom i dodatnim protokolima.

"Takođe, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A., u periodu rata na Kosovu, tačnije u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u deportaciji i prisilnom raseljavanju građana Kamenice i okoline, zatim je počeo da pljačka kuće, a potom, sa ciljem da ošteti imovinu Albanaca, palio ih i učestvovao u maltretiranju albanskih civila", navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je tim radnjama okrivljeni Z.A. izvrši krivično delo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" Krivičnog zakona bivše SFRJ.

Izvor: RTS

KiMkosovska policijauhapšen Srbin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva