:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2019   10:20

0

87

Još nema gripa u Srbiji, nove količine vakcina od sredine decembra

Ordinacije i čekaonice ovih dana pune su pacijenata zbog prehlada i virusa, a ima i onih sa simptomima sličnim gripu. Sumnjivih slučajeva ima, ali u laboratorijama još zvanično nije potvrđen virus gripa. U regionu ga već ima, a Hrvatska beleži i prve teže slučajeve obolevanja.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je ove godina bila veoma velika zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa, kao i da je prepoznato koliko je ovaj vid zaštite značajan kada je u pitanju borba protiv ove infekcije.

"Iako smo nabavili 50.000 doza vakcina više ove godine u odnosu na prethodnu sezonu – skoro 300.000 doza, ona je utrošena u rekordnom roku i mi smo inicirali sve postupke za nabavku novih količina", dodala je Kisić Tepavčevićeva. Istakla je da se nove količine mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra. Danas se otvara tender za novu nabavku i sasvim je izvesno da će ponovo biti nabavljena ista vakcina.

U regionu su već zabeleženi slučajevi gripa, u Hrvatskoj i teži, a doktorka kaže da se nalazimo u periodu godine kada je sezona gripa i kada se njegova aktivnost očekuje. "Na području Evrope se beleži osnovni nivo aktivnosti gripa, negde i srednji nivo aktivnosti i otprilike u 20 zemalja Evrope u kojima su potvrdili virus grupa u cirkulaciji dominantan je tip A i to od tipova A to je H1N1, dakle to je onaj tip koji nam je poznat već deset godina i na koji ljudska populacija već ima neki stepen imuniteta", objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Dodala je da se u određenim zemljama zabeležena cirkulacija gripa tipa B. "Kada su u pitanju zemlje iz regiona, znamo da je u Crnoj Gori zabeležena cirkulacija tipa B, a da je u Hrvatskoj AH1N1. Bitno je istaći da svi ti tipovi virusa gripa koji su do sada zabeleženi u Evropi su upravo oni tipovi koji se nalaze u vakcini protiv koje su naši građani vakcinisani", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Objasnila je da je virus gripa prilično nepredvidiv i svi koji nemaju imunitet su osetljivi. Ukazala je da se ljudima koji se nalaze pod većim rizikom preporučuje vakcina. To su osobe sa različitim hroničnim oboljenjima i imuno deficijentnim stanjima. "Stalno ističemo i kategoriju trudnica, jer je u trudnoći poznato da ovaj virus gripa može da ima različite komplikacije i po plod i po trudnicu", rekla je Kisić Tepavčevićeva i dodala je da i decu treba vakcinisati i to pre svega onu koja imaju astmu.

Naglasila je da je najefikasija preventivna mera upravo vakcinacija. "Apelujemo na sve naše građane koji nisu vakcinisani da od sredine meseca kada ova vakcina ponovo bude dostupna zaštite sebe i da dočekamo spremni virus gripa", poručila je doktorka.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva