:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2020   8:46

0

169

Još uvek nema informacija o sudbini optužnice protiv Tačija i Veseljija

Danas ističe rok do kada bi Specijalni sud u Hagu trebao da odluči o prihvatanju, delimičnom prihvatanju ili odbacivanju optužnice protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Rok od šest meseci kada sudija prethodnog postupka Specijalizovanih veća u Hagu treba da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično, ističe danas 24. oktobra.

Portparolka Specijalnog suda Angela Griep u izjavi za Radio Slobodna Evropa je rekla da Pravilnik o postupku i dokazima ne predvidja obavezu objavljivanja odluke pretpretresnog sudije o odbacivanju svih ili nekih optužbi u optužnici.

„Optužnica se, u svakom slučaju, obelodanjuje javnosti, uz eventualno redigovanje po potrebi, najkasnije do prvog stupanja optuženog pred sud“, stoji u članu 88 ovog pravilnika.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova* podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, kao i „drugih“ lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Tači je ranije izjavio da će u slučaju potvrdjivanja optužnice podneti ostavku.

Do sada je potvrdjena jedna optužnica za ratne zločine protiv Saljiha Mustafe, koji je pritvoren i koji će se 28. oktobra izjasniti po pitanju optužnice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/Danas

KiMSpecijalni sud za OVKTačiVeselji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva