:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Jul 08, 2020   8:45

0

189

Još uvek nema produžetka mandata Euleksa na KiM

Prošle su tri nedelje od kada je istekao mandat Euleksa na KiM, što je trebalo da se nastavi razmenom pisama između EU i predsednika privremenih institucija u Prištini, kao što je to bila praksa u prošlosti, piše Koha.

Hašim Tači nije potpisao ovu razmenu pisama, navodi ovaj prištinski medij.

Ovo je izazvalo zabrinutost u EU, iako insistiraju da sa ili bez ove razmene pisama Euleks ima mandat na KiM"prema međunarodnom pravu i kosovskim zakonima".

Na pitanje Kohe na kojim odredbama međunarodnog prava i kosovskih zakona Euleks temelji svoj mandat, čak i ako ga predsednik više ne smatra pravnim mandatom, u EU nije bilo definitivnih odgovora.

Ali diplomate iz država članica tvrde da Euleks ima neke osnove na kojima svoje prisustvo na KiM smatra jasnim mandatom. Jedna od tih osnova smatra se Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, piše Koha.

Zatim, "zajednička akcija" koja je usvojena u februaru 2008, neposredno pre proglašenja nezavisnosti i "operativnog plana", koji je takođe odobrila EU.

"Čak ni za Kosovo*, ne bi bilo dobro navesti kao glavnu bazu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, koju i mi i Kosovo* želimo da ugasimo. To stavlja zemlje koje su priznale Kosovo* u loš položaj", rekao je diplomata iz zemlje članice EU.

U Uniji međutim, tvrde da još uvek veruju da će predsednik Tači potpisati razmenu pisama i podsećaju da Euleks na KiM više nema izvršni mandat, ali prisustvo ove misije je neophodno, jer je preuzelo zadatke povezane sa sa akcijama "Specijalizovanih veća Kosova".

Iako EU insistira na tome da Euleks ima mandat "po međunarodnom i kosovskom zakonu", neke diplomate su zabrinute zbog nedostatka razmene pisama sa predsednikom Tačijem za produženje mandata. Jer, nakon više od 11 godina mandata, stiče se utisak da ova misija nije više prihvatljiva za stanovnike KiM.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMEULEKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva