:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2020   8:46

0

108

Jošihida Suga novi premijer Japana

Japanski parlament izabrao je danas Jošihidea Sugu za novog premijera.

Suga (71), dosadašnji glavni sekretar u vladi Šinzoa Abea, pobedio je u ponedeljak na izborima za predsednika vladajuće Liberalno demokratske stranke, čime je otvorio sebi put za imenovanje za novog japanskog premijera.

Suga bi trebalo da u toku dana predstavi članove novog kabineta, prenosi AP.

Izborom u parlamentu, Suga je postao prvi novi lider u Japanu posle skoro osam godina koji će se, kako navodi Rojters, suočiti s mnoštvom izazova, uključujući oživljavanje ekonomije, ugrožene krizom Kovida-19.

Suga je isticao svoje poreklo kao sina poljoprivrednika, koji je sopstvenim radom stigao do mesta političara, a obećao je i da će služiti interesima običnog naroda i seoskih zajednica.

On je rekao da će nastaviti da sprovodi "nedovršenu politiku" Abea i istakao da će njegovi prioriteti biti borba protiv korona virusa i poboljšanje ekonomske situacije posle pandemije korona virusa.

Abe, koji je podneo ostavku zbog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je, pre nego što je ozvaničena promena na čelu vlade, da će, kao poslanik, podržati kabinet Suge i zahvalio narodu na razumevanju i snažnoj podršci novom rukovodstvu, na čelu sa Sugom.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva