:

:

TV Most

Foto: Printscreeen

clock

Januar 28, 2023   21:24

0

93

Jovanović: ,,Ebert" radi ono što Zapad misli i želi da nam proda, a to je ZSO umanjena na značaju

Predlog Statuta Zajednice srpskih opština koji je sačinila nemačka fondacija ,,Fridrih Ebert" biće javno predstavljen u ponedeljak, a bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže za Kurir da je ova fondacija samo nezvanični vršilac tuđih poslova, odnosno, neko sa strane ko pokušava da vrši tuđe poslove onako kako mu je zatraženo.

 

,,U ovom slučaju to je Evropska unija koja je dužna da prisili Prištinu da izvrši doslovno ono što je dogovoreno. Kako EU to do sada nije uradila, niti ima nameru da uradi kako je dogovoreno, već počinju da u nekim izjavama daju vrednost prištinskom prigovoru da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom Kosova, koji ne dozvoljava bilo kakve nacionalne zajednice. Ovo što ,,Ebert" radi nije ništa drugo nego zbir svega onoga što se na Zapadu misli i želi da nam se proda, a to je ZSO umanjena na značaju. Jednostavno, ovo je pokušaj podvale i ne zaslužuje ni komentar Srbije, a kamoli da se o tome raspravlja", kaže Jovanović.

Da ovaj predlog predstavlja samo još jedan pokušaj da se minimizira značaj ZSO, smatra i Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica.

,,Nije na nemačkoj nevladinoj organizaciji da se bavi pitanjem Kosova i da preuzima posao Upravljačkog tima i da ruši na taj način Briselski sporazum, jer su dogovoreni principi o izradi Statuta, cele agende formiranja ZSO, i to je pripalo u nadležnost Upravljačkom timu, koji je već dao taj Statut, a koji, pod uticajem Nemačke, ne želi da predstavi EU. Tako da je njihov predlog potpuno neligitiman, nelegalan i bezvredan za nas i sigurno je da će biti odbačen i od Srba na KiM, naših relevantnih institucija, kao i od naše države, odnosno zvaničnog Beograda", istakao je Ivanović.

Izvor: Kosovo onlajn ; foto:printscreen

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva