:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2023   12:32

0

99

Jovanović: Nijedna odredba Rezolucije 1244 koja odgovara Srbiji nije sprovedena

Nakon 24 godina od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN realizovane su samo njene odredbe koje odgovaraju albanskoj strani, dok je Srbija ostala uskraćena za svoja prava iz tog dokumenta, izjavio je za Kosova onlajn diplomata Vladislav Jovanović.

Jovanović je dodao je da su zapadne sile svojim podržavanjem proglašenja kosovske nazavisnosti i nizom drugih postupaka nastojale da se Rezolucija 1244 skloni, bez njenog formalnog uklanjanja.

"Odredbe koje odgovaraju albanskoj strani sprovođene su po hitnomm postupku, kao što je dozvoljen ulazak na Kosovo jedinicama OVK koje su bile u susednim zemljama, čak i pre dolaska Kfora, što je bio uzrok brojnih zločina nad Srbima. Dozvoljen je i povratak albanskim izbeglicama iz Makedonije, Srbije i Albanije, dok se istovremeno Srbi i Romi ni do danas nisu vratili, jer obaveza Kfora iz Rezolucije da osigura bezbednost svima nije realizovana. Čaki je nemali broj od ta dva odsto Srba koji su se vratili morao ponovo da pobegne zbog pritisaka, što znači da je prva po važnosti odredba Rezolucije narušena“, naglasio je Jovanović.

Jovanović je istakao i da su specijalni predsatvici generalnog sekretara UN na Kosovu, počev od Bernara Kušnera, "po nalogu Amerike radili u suprotnosti sa svojim mandatom brige o sprovođenju Rezolucije 1244".

"Američki ambasador u UN Ričard Holbruk rekao je telefonom Kušneru da ne treba da se pridržava Rezolucije, nego da radi po svome, odnosno po dogovoru s njim, a dogovor je bio da on što je moguće brže oslobodi Kosovo od svih oblika državnog i pravnog prisustva Srbije, što je Kušner radio vrlo brzo i energično", podsetio je Jovanović.

On je dodao da je izbegnuta i obaveza povratka do 1.000 pripadnika srpske vojske, policije i carine na Kosovo, tako što je odluka o tome prepuštena komandantu Kfora.

"Drugim rečima, ono što je obavezujuće u Rezoluciji prešlo je na neki način u ruke komandanta Kfora, koji je dobio diskrecionu vlast kada će i da li će uopšte to da bude ostvareno", rekao je Jovanović

Jovanović je naveo da je i "priznanje nelegelno proglašene nezavisnosti Kosova", čiji je pokrovitelj Zapad, jedan od dokaza da se Rezolucija 1244 zanemaruje i sklanja u stranu.

"Tako da je praktičan stav Zapadnih sila da se Rezolucija sama skloni, bez formanog uklanjajna, da se jednostavno stornira novim događajima koji predstavljaju pritisak na Srbiju, da ona prihvati faktičko stanje koje su oni naknadno proizveli na Kosovu i Metohiji, pomažući da se proglasi nezavisnost Kosova i sada treba Srbija da to prihvati i da omogući ulazak jedne takve kvazitvorevine u UN", rekao je Jovanović.

Dodao je i da je to nemoguće bez pristanka Srbije, ali i Rusije i Kine kao stalnih člnica SB UN, koje na tako nešto neće pristati.

Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN usvojena je na današnji dan pre 24 godine.

Izvor: Kosovo online

JovanovićRezolucija 1244KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva