:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Maj 23, 2020   15:05

0

174

Jovanović: Prava namera Evrope nisu bolji uslovi sporazuma, već ostvarenje ranije zacrtanog cilja

Diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović ocenio je za Kosovo Onlajn da je insistiranje Evrope da aktivnije učestvuje u dijalogu Srbije i Kosova posledica zaostajanja EU u ukupnom nadmetanju za jasniji geopolitički prostor i njegovo zauzimanje, od strane drugih značajnih faktora.

„Evropa je zauzeta svojim unutrašnjim problemima koji traju već dve godine, sa nesporazumima i podelama. Prilično je zaostala i kao takva teško vidi sebe kao velesilu koja će da bude uključena u rešavanje svetskih tokova. Zbog toga hoće da se afirmiše na ulazak Srbije u EU i rešavanje pitanja Kosova. Druga stvar je što je Evropa zauzeta epidemijom koronavirusa zaostala za SAD i Rusijom po pitanju Balkana i KiM. Amerika se uveliko angažovala sa specijalnim izaslanicima, a Rusija je našla da je potrebno da iskaže svoj stav u pogledu KiM preko svojh zvaničnih organa, odnosno preko ambasadora u Beogradu“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, EU se našla u nedoumici i bojazni da bi pitanje njenog „unutrašnjeg dvorišta“ mogli da rešavaju drugi koji nemaju jednako poželjne interese i ambiciju EU da postane svetska globalna sila.  

„Zbog toga im se žuri i to iskazuju na više načina. Jedno je što su pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo i Metohiju (Španija i Slovačka). To bi trebalo da olakša rešavanje pitanja onako kako ga oni vide, a to znači stvar je već završena i treba samo da se dogovore Priština i Beograd o tome kako da tu završenu stvar prihvate i da nastave zajednički put ka EU. To je nešto od čega oni ne odustaju i što su snažno podvukli“, napominje Jovanović za Kosovo Onlajn. 

On je istakao da se zalažu za obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa i to ne povratak Kosova u teritorijalni integritet Srbije, kao što to kaže Rezolucija 1244 i kao što je SRJ ulaskom u UN novembra 2000. ušla sa Avnojevskim granicama sa Kosovom kao integralnim delom Srbije.

„Oni su odredili cilj i mi samo treba da se krećemo ka tom cilju i da se sa tim složimo. Da bi dobili na značaju, autorske tekstove su napisali u jednom kosmetskom i jednom beogradskom listu, što opet pokazuje neku vrstu simetričnosti“, sugeriše Jovanović i podseća da kada su pozdravili odluku Aljbina Kurtija o ukidanju taksi brže bolje su pozvali Beograd da odgovori recipročno.

„Jednako posmatranje Beograda i Prištine je nešto na čemu uvek insistiraju i ovoga puta su posebno naglasili, a to nije slika realnog stanja stvari jer mi smo zemlja kojoj Rezolucija 1244 SB UN priznaje suverenitet nad našom južnom pokrajiom a KiM je samoproglašena, odmetnuta pokrajina ,bez pristanka Srbije i bez prihvatanja više od polovine zemalja u svetu“, konstatuje Jovanović za Kosovo Onlajn. 

On je dodao da to pokazuje da je prava namera EU ne da poboljša uslove za postizanje sporazuma već da nas pogura po leđima da idemo brže u pravcu onoga što su već odredili, a to je postizanje sveobuhvatnog sporazuma, pravno obavezujućeg o normalizaciji odnosa gde bi mi trebalo da priznamo novo stanje, a da za uzvrat dobijemo neke olakšice.

Jovanović je ocenio da „ono što je novo nije predlog EU već to što potpuno izostavlja SAD i Rusiju, ne pominje ih u njemu, a pre toga se dogovarala sa Amerikom o zajedničkom nastupu prema nama. I drugo, navodo dalje taj diplomata, EU hoće brzo da se oslobodi tog takozvanog bezbednosnog balkanskog i svog problema na Balkanu jer bi druge sile prema njoj mogle da koriste i umanje njenu ulogu kao svetskog igrača.

„To je novo i za SAD i Rusiju, oni će to shvatiti na svoj način, videćemo kako će reagovati.Naročito Amerika ali je pitanje da li će EU, kao samostalni pregovarač sa nama, ne obazirući se na poglede i interese SAD i Rusije, moći da taj proces pokrene i dovede do kraja.

Za sada je to deklaracija o nanerama EU o cilju koji  želi da postigne u odnosu na nas, da prihvatimo faktičko stanje i cilj u odnosu na SAD da se ne meša u takozvano unutrašnje dvorište EU, a Rusiju da ignurišu kao faktora koji nije na ovom prostoru i ne bi trebalo da se tu pojavljuju. To ne kažu, ali iz celog kontekta proizilazi da ignorišu mogućnost da Rusija bude jedan od međunarodnih posrednika u pregovorima o konačnom rešavanju problema KiM“, rekao je Jovanović.

Izraz momentalno u tekstu ministri Nemačke i Francuske, analizira dalje Jovanović, koriste jer su nervozni i svesni slabosti svog položaja. Razlozi za to su Bregzit, pandemija i drugi koji su, smatra on, poremetili ne samo ekonomsko stanje članica EU već i poverenje između njih samih.

„Suverenistički pravac je dobio krila sa ponašanjem centra u Briselu za vreme pandemije tako da imaju problem kako da uspostave atmosferu poverenja između samih članica . Zato moraju da izađu sa hitnim i energičnim inicijativama nebi li i kroz to pokazali da EU nije bez mišića i da može i hoće da igra na našem primeru“, konstatuje Jovanović.

On je za Kosovo Onlajn još jednom ponovio da je cilj postavljen i mi samo treba da doprinesemo ostvarenju tog cilja uz posredovanje EU.

„To nije ravnopravno polazište dve strane, da bi se sve opcije mogle razmotriti, a ne jedna koju oni hoće da nametnu“, rekao je on i podsetio da je Priština bojkotovala sve sporazume koji su ranije postignuti.

„Ne mislim da mogu da nateraju Prištinu da sprovede dogovoreno, mislim da mogu samo da je pokrenu da ponovo razmatra i ponavlja mutna i nejasna rešenja pozivajući se na svoj Ustav i ograničenja koja on pruža.

Ono što je dogovoreno ostalo je iza nas, u međuvremenu je prištinska vlast osnažila svoju vojnu snagu, napravila i neke druge iskorake prema međunarodnim organizacijama, a pojačala je i rad sa svojim lobistima u Nemačkoj, Francuskoj, SAD“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Kosovo Onlajn

KosovoVladislav JovanovićSADEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva