:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2023   14:27

0

171

Jovanović: Stvari se vraćaju svom izvoru, našoj tapiji na Kosovo i Metohiju

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović smatra da je dobro što je Srbija pristala na, kako kaže, razgovore o Kosovu i Metohiji na predlog diplomatske petorke jer, kako navodi, to označava na neki način da se stvari vraćaju svom izvoru, odnosno tapiji Srbije na Kosovo.

Jovanović je za T a n j u g rekao da je francusko-nemački predlog kao pregovarački okvir teško nazvati pregovorima, jer je krajnji rezultat već čvrsto fiksiran i nepomerljiv.

"Ovo su više razgovori povodom situacije u vezi KiM i očekivanja koja Zapad i dalje čvrsto ima da mi to konačno priznamo i da se oslobodi put za uključivanje te tzv. države Kosovo u međunarodne organizacije, uključujući i UN", ocenio je Jovanović.

Navodeći da je lista želja uvek dugačka, Jovanović kaže da je pitanje šta se od toga može ostvariti.

"Dobro je što smo mi pristali na dalje razgovore, jer nas to drži i dalje u toku, drugo označava da to što Zapad smatra gotovim činom nije sasvim gotovo i da se stvari na neki način vraćaju svom izvoru, a to je našoj tapiji na Kosovo i Metohiju, jer koliko god oni bili moćni i sa agresijom fizički osvojili Kosovo, ni tada se ne smatra njihovim, već je vrhovni autoritet stavljen u ruke UN, a NATO je tu da obezbeđuje mir i bezbednost", objasnio je on.

Jovanović je ocenio i da NATO ne obezbeđuje bezbednost kako bi trebalo, ali da je to njegova funkcija.

Ukazuje i na to da se sada razgovori o KiM ne vode u vakuumu i nezavisno od ostalih događaja u svetu, posebno u Evropi i Ukrajini, kao i da nisu nezavisni od nekih predviđanja novih događaja koji bi mogli svet i Evropu da učine još zapetljanijim i neizvesnijim u pogledu konačnih ishoda.

"I zbog toga je taj razgovor dobar iako su pozicije strahovito udaljene, jer se na neki način dobija na vremenu, što odgovara i jednoj i drugoj strani, a s druge strane se štitimo od neugodnih jednostranih poteza koje bi Zapad mogao da povuče. Već su napravili spisak mera odmazde što samo po sebi nije dobra investicija u razgovore, jer razgovori ne smeju biti pod pretnjom. Ti razgovori su zaštita od iznenađenja, a istovremeno i čekaonica da se vidi rasplet budućih događaja i dalje ponašanje Zapada u celini, pa i prema nama", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, teško je predvideti ishod, ali Srbija ima crvenu liniju koja, kako ističe, najviše boli Zapad.

"To je ta naša tapija na Kosovo, to je priznanje po nizu međunarodnih sporazuma i ugovora da je to naše", kaže Jovanović.

Dodaje da je tako i po Rezoluciji 12 44, ali i ponovnim prijemom Srbije u UN jer smo primljeni u našim republičkim granicama kao novim međunarodnim granicama, što su UN ratifikovale.

Prema tome, kako kaže, saglasnost Srbije sa onim što Zapad smatra da je definitivno izgubljeno je nezamenljiva i bez nje im ništa ne vredi što su postigli, a sve su postigli, kako primećuje, bespravnim načinima.

Naglašava da je to razlog što će pretnje i odmazde da budu u stavu čekanja jer bi, ukoliko bi odmah krenuli, još više udaljili mogućnost sporazumevanja.

"Ima i nešto novo što svi vide, ali neće da naglase, jer im ne odgovara u pregovaračkoj taktici sa nama, a to je što je u međuvremenu, od priznavanja tzv. Kosova, Srbija stasala, izrasla u ozbiljnog činioca kojeg uvažavaju sve velike sile i druge zemlje, ali i kao jedan gravitacioni centar drugih oko nas jer smo odskočili u našem razvoju i moći, političkoj i vojnoj", navodi Jovanović.

Ističe da će vremenom i Zapad morati da zaključuje da li im više odgovara nešto što je manje ili veće i navodi da je Kosovo bilo atraktivno kada je Srbija bila slaba, a sada kada Srbija jača, pitanje je da li će oni u odmeravanju svog interesa da ignorišu Srbiju jer bi mogli da je lako otuđe od sebe.

"Sve i da i dalje insistiraju na Kosovu kao svojoj osvajačkoj ratnoj dobiti, sve je u stanju čekanja daljeg razvoja koji može da bude raznovrstan i mi nemamo razloga da žurimo da se priklonimo volji moćnika tim pre što imamo na svojoj strani neotuđivo pravo vlasništva nad tom teritorijom, a samo naše odricanje toga može da im konvalidira to što su silom i bespravnim sredstvima postigli", objašnjava Jovanović.

Na pitanje da li Srbija može da računa na podršku prijatelja sa Istoka, Jovanović kaže da u ovoj situaciji kada je sve zamešano i zapleteno i nerazumljivo, teško da može biti neka konkretna podrška, ali može i biće politička.

"Čak Zapad ima potrebu da previše ne ide protiv nas jer bi dao argumente u ruke drugima da podsete međunarodnu javnost da je prvo narušavanje granica u Evropi bilo izvršeno od strane zapadnih zemalja - NATO-a, a tek kasnije od Rusije i da bi ponovo posezanjem silom prema nama još više urušilo tu pravno političku i moralnu poziciju Zapada", kaže Jovanović.

Smatra da će Zapad vršiti neke nagoveštaje i manje mere pritisaka i odmazde na Srbiju, ali da neće ići dalje, jer mu to ne bi odgovaralo.

"U tom interregnumu mi možemo da razgovaramo i očekujemo nešto što bi bilo povoljnije za nas od ovoga što nam sada nude", zaključio je Jovanović.

Izvor: T a n j u g

KiMVladislav Jovanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva