:

:

TV Most

Foto: uns.org.rs

clock

Septembar 15, 2022   18:25

0

129

Jovanović: Vućić će sigurno u UN govoriti o kosovskom problemu, odlična šansa da se prezentuje naš stav

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović izjavio je da će sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija biti prilika da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poentira i iznese kosovski problem, kao jedan od primera otežavanja odnosa u svetu zbog grubih povreda međunarodnog prava. 

Jovanović je za Kosovo onlajn rekao da je sednica Generalne skupštine UN prilika da svaka zemlja iznese svoj pogled na probleme i doprinese očuvanju međunarodnog mira.

"Kosovo je jedan od problema, predsednik to ne može da zaobiđe. Neće ga razrađivati jer za to nema vremena, ali će ga sigurno poentirati kao jedan od primera otežavanja odnosa u svetu zbog grubih povreda međunarodnog prava. Mimo tog izlaganja, koje neće biti mnogo opširno, to je godišnje zasedanje Generalne skupštine UN gde svaki šef države ili predsednik vlade ukratko iznosi poglede svoje zemlje i doprinese naporima za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, osim tog glavnog istupanja, postoji takozvana neformalna diplomatija gde se šefovi država ili vlada sreću sa mnogim predstavnicima drugih zemalja za koje imaju interese.

"Tako će i predsednik Vučić zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem da se sretne sa nizom drugih šefova država ili vlada, što je odlična šansa da se prezentuje naš stav i zatraži veće razumevanje i podršku očuvanju naših nacionalnih interesa i prava. To je praksa koja je tamo redovna, prati nas tokom svih redovnih godišnjih održavanja sednice UN", naveo je Jovanović.

Povodom najave prisustva kosovske predsednice Vjose Osmani, Jovanović je naveo da ona nije čak ni gost u zgradi UN.

"Nije pozvana kao gost UN, nego kao posetilac. Tu mogu svi da budu u kuloarima i da najave želju da se sretnu sa određenim predstavnicima zemalja i ako ima odziva na drugoj strani, srešće se. To je jedna politička pijaca", rekao je Jovanović i naveo da su kuloari UN otvoreni za lobiranje svih gostiju.

Nekadašnji diplomata je naglasio da Kosovo nije član UN i da se ni ove godine, kao i ranijih godina, neće bilo šta izmeniti i neće za rezultat imati bilo kakvu radikalnu promenu dosadašnjeg položaja Kosova.

"Tzv. Kosovo nije član UN niti će to, po meni i po opštim pokazateljima, to ikada biti, ali kuloari UN su otvoreni za lobiranje svih gostiju koji hoće da prate godišnji rad UN i tada će svako pokušati da se sretne sa nekim i da lobira za svoj stav. To je opšta praksa. Niz drugih entiteta tom prilikom posećuje UN i koriste to masovno okupljanje šefova država da pokušaju da skrenu pažnju na sebe ili da lobiraju za neku podršku ili neko razumevanje. Toga će biti i ove godine, bivalo je i ranijih godina, ali kao i ranijih godina, neće se ni ove godine bilo šta izmeniti, neće za rezulatat imati bilo kakvu radikalnu promenu dosadasnjeg položaja tzv. Kosova", naglasio je Jovanović.

Izvor: Kosovo Onlajn

Generalna skupština UNVladislav JovanovićAleksandar VučićKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva