:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Jul 09, 2020   13:14

0

213

Jovanović: Zapadu ne odgovara jak pregovarač poput Vučića koji ne podleže pritiscima

Izazivanje nereda u Beogradu, u trenutku kada počinje dijalog o Kosovu, je u vezi jedno s drugim, samo je pitanje da li je ta veza posledica organizovanog napora određenih krugova i centara ili je to sugerisana, namerna koincidencija, izjavio je diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović za Kosovo Onlajn.

„Ti nemiri, koliko god široki da su, i koliko god izazivačkog potencijala pokazivali, ipak su marginalni u odnosu na većinsko raspoloženje javnosti, koje je na kraju iskazano i na izborima. Ne toliko što se podržava SNS, mada je to takođe nesporno, koliko što ne postoji nikakva druga protivnička ideologija ili program za rešavanje problema u društvu. Oni koji osporavaju većinsku vladavinu SNS treba pre svega da izvrše samokritiku da bi sami ukazali na sopstvene slabosti i nemoć koju su manifestovali. Da se prestroje, preurede i naprave od sebe valjanu alternativu zvaničnoj vlasti“, ocenio je Jovanoović.

Da li je izazivanje nemira u ovom trenutku povezano sa predstojećim inicijativama na spoljnopolitičkom planu, inicijativama pre svega sa Zapada, je nešto što može da bude spekulisano ali i ne mora, smatra Jovanović.

„Očigledno da incijatori razgovora, koji su u sopstvenom međusobnom rivalstvu, EU i SAD, ne žele da imaju pred sobom jednog apsolutnog predstavnika Srbije, jer onda ne mogu da očekuju da njihovi, često grubi pritisci, mogu da dobiju neko zadovoljenje. Njima sigurno ne odgovara sagovornik kao što je Vučić, posle svog izbornog trijumfa, jer ne mogu da očekuju od njega da može da popušta pred njihovim pritiscima. Ali, ako bi on bio malo uzdrman, na bilo koji način, iz unutrašnjih ili drugih razloga, onda bi to bilo već nešto povoljnije za njih“, rekao je.

Kako kaže sigurno je da u tome postoji interes Zapada, samo je pitanje da li je prouzrokovan sa njihove strane ili je nastao iz nekih drugih uzroka.

„Ovo što dolazi kao inicijativa za Kosovo sa zapadnih strana, međusobno rivalskih, više je napor da se tema Kosova održi aktuelnom jer je zapala u vremenski ćorsokak, a sa tim postoji i politički rizik da i tema tzv. nezavisnog Kosova uđe u ćorsokak. Zbog toga im je važno da održe momentum pregovaranja o Kosovu, a da kao mantru za pregovaranje obnove Išingerov plan, koji je i jedini plan zapada...a on podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa jasnim ciljem – da Srbija treba da se prikloni novoj realnosti i da omogući Kosovu ulazak u UN“, smatra Jovanović.

On ukazuje da je zapad taj cilj definisao od početka, čak i pre agresije na SR Jugoslaviju, ali je to definitivno postao jedinstven stav posle priznanja „tzv. nezavinse države Kosovo“.

„U tom pogledu svaki naš pregovarač će biti u otežanoj  situaciji jer će se od njega tražiti nemoguće. Tražiće se politička kapitulacija, a to nije zdrava osnova za bilo kakve razgovore. Razgovori moraju da počnu od nule, da postoji samo nerešeno pitanje Kosova i da obe strane treba da iznesu svoje prilaze“, rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo očekivati ništa važno od predstojećih susreta u Parizu i Briselu.

„To je više jedna rivalska potreba Brisela i Vašingtona da održe svoje početne itnerese za rešavanje Kosova, i da Brisel ne dozvoli Americi da bude jedina zaslužna za rešavanje pitanja Kosova i da na taj način ponizi EU. To je bitka između njih za geopolitičlki uticaj na Balkanu, odnosno u Srbiji“, rekao je on.

Argumenti koje bi Srbija trebalo da koristi u pregovorima

On je ukazao da Srbija ima nekoliko argumenata koji se ne koriste dovoljno, a na  koje Zapad nema nikakav valjani odgovor.

„Jedno je da je to ustavno pitanje koje se mora tako tretirati jer na tome insistira i Rezolucija 1244. Drugo, što je ne manje važno, čak važnije od Rezolucije, je što je od Srbije, odnosno SR Jugoslavije traženo neposredno posle završetka rata na  Kosovu da zatraži hitan prijem u članstvo u UN. Da to zatraži tako što će insistirati na zaključku mirovne konferencije  o Jugoslaviji iz Haga 1991. godine koja je zaključila da Jugoslavija kao zajednička država više ne postoji, a da sve bivše jugoslovenske republike mogu da traže nezavisnost u okviru novih međunarodnih granica, a to su njihove republičke granice. I mi smo , kao takvi, Srbija i Crna Gora, ušli u UN. Godinu ipo dana posle Kumanovskog sporazuma, gde su sve zapadne zemlje, ceo svet, jednoglasno glasali u Generalnoj skupštini da Srbija i Crna Gora ulaze u UN u svojim republičkim granicama. Izričito je priznato od UN da je Srbija suverena zemlja sa KiM kao njenim delom. To je argument koji treba da se postavi pred svetsku javnost, pred Zapad, da odgovaraju zašto nisu poštovali odluku mirovne konferencije o Jugoslaviji i odluku Generalne skupštine UN, nego su priznali Kosovo 2008. protivno i Rezoluciji 1244 i odluci o prijemu Jugoslavije u UN“, podsetio je on.

Ono što bi Srbija, kako navodi, takođe morala da koristi kao svoj argument jesu i zaključci Kepsa iz 1975, godine, u kojima se izričito naglašava da je promenljivost međunarodnih državnih granica moguće isključivo pristankom tih država.

„Oni su to prekršili. Bespravno, vojnički su oteli jedan deo Srbije i proglasili ga nezavisnom državom. Bez pristanka Srbije. To su teški prekršaji na koje oni treba da daju odgovore, jer svetska javnost vidi da su se oni prema nama ponašali kao razbojnici, jer su međunarodno pravo stavili pod noge. A  onda na bazi toga možemo da razgovaramo o konačnom rešenju Kosova, a ne da nam samo kažu  - ovo je gotova stvar, imate Išingerov plan, hajde o tome da razgovaramo. Daćemo vam neku mrvicu  za utehu i gotovo“, kaže diplomata.

Smatra da upravo takav stav Zapada otežava rešavanje kosovskog poroblema.

„Oni bi morali taj prilaz radikalno da izmene i da razgovori stvarno budu između jednakih strana, a ne između navodno pobedničke i navodno poražene strane. To nije bio slučaj ni sa završetkom agresije NATO, jer nije bilo akta o kapitulaciji niti zarobljavanja naše vojske, niti okupiranja cele Srbije i Crne Gore. Ne mogu oni da pretenduju da su dobili rat i da mogu da diktiraju svoje uslove. Nisu ga dobili, oni su samo fizički osvojili Kosovo i Metohiju i stavili ga pod svoju upravu sa starateljskom nadležnošću UN“, ukazuje Jovanović.

Izvor: Kosovo online

KiMdijalog Beograda i PrištineVučićVladislav Jovanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva