:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   12:17

0

193

Jović: NBS očekuje rast BDP-a od 3,5 odsto u 2019. godini

Narodna banka Srbije predviđa privredni rast zemlje od 3,5 odsto za ovu godinu, a u narednim godinama očekuje njegovo ubrzanje na oko 4,0 procenta, izjavio je danas viceguverner NBS Željko Jović.

Jović je, na predstavljanju februarskog izveštaja NBS o inflaciji, naveo da su 2018. godinu obeležili pozitivni ekonomski trendovi i da ekonomski program Srbije nastavlja da dalje snažne rezultate, što je nedavno istakao i Međunarodni monetarni fond.

„Rast bruto domaćeg proizvoda u 2018. je, prema preliminarnim procenama, iznosio 4,4 odsto, najviše u poslednjih deset godina“, rekao je on, dodajući da je tako visoka stopa rasta ostvarena zahvaljujući domaćim faktorima.

Kao faktore od uticaja na snažnu privrednu ekspanziju, Jović je izdvojio unapređenje poslovnog ambijenta, povoljne finansijske uslove, pozitivne trendove na tržištu rada i ubrzanu realizaciju infrastrukturnih projekata.

Budžet je u 2018, podsetio je, drugu godinu zaredom, zabeležio suficit, a javni dug centralne države je krajem godine smanjen na 53,6 odsto BDP-a, pri čemu se tokom januara našao na nivou od oko 50 procenata bruto domaćeg proizvoda.

„I u uslovima snažnog privrednog rasta, inflacija je, u skladu sa očekivanjima NBS, nastavila da će kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata“, naglasio je viceguvrener.

Napominjući da je inflacija više od pet godina zaredom niska i stabilna, podsetio je da je ona decembru iznosila 2,0 odsto međugodišnje, što je njena prosečna vrednost i na nivou cele 2018. godine.

I u naredne dve godine, odnosno do kraja perioda projekcije, NBS očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja, rekao je Jović.

Za viceguvernera NBS je posebno važna činjenica da je stabilnost obezbeđena u uslovima rastuće neizvesnosti u međunarodnom okruženju, što je, kako ocenjuje, „potvrda efikasnosti monetarne politike i mera koje NBS preduzima“.

Jović je podsetio da je NBS tokom poslednja tri meseca zadržala referentnu kamatnu stopu „na najnižem nivou od kada se sprovodi režim ciljanja inflacije od 3,0 odsto“, rukovodeći se ocenom da će se inflacija kretati u granicama cilja u projektovanom periodu, čemu doprinose i efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Konstatujući da ključni rizici u vođenju monetarne politike dolaze iz međunarodnog
okruženja, naglasio je da će NBS nastaviti pažljivo da prati i analizira kretanja na
međunarodnom finansijskom i robnom tržištu, kao i da ocenjuje njihov uticaj na ekonomska kretanja u Srbiji.

„Monetarna politika će i u narednom periodu biti predvidiva i dosledna u ostvarivanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku, što će, uz očuvanje finansijske stabilnosti, doprinositi održivom privrednom rastu i jačanju otpornosti na eksterne neizvesnosti’, poručio je na kraju viceguverner NBS Željko Jović.

Izvor: Танјуг

NBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva