:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   21:59

0

123

Jović: Posle Vašingtona, popravljena pozicija Srbije

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ocenio je danas da su se srpske pozicije u regionu popravile nakon potpisivanja pisma o namerama u SAD.

 

U emisiji "Oko" RTS-a, on je rekao da se to vidi i po tome da Hrvatska više ne može ignorisati Republiku Srpsku, što potvrđuje poseta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu.

"Svima je postalo jasno da Srbija može očekivati, ako bude pametna da to iskoristi, da sada ima nove potencijelne saveznike, SAD i Izreal, koji je novi akter na Zapadnom Balkanu, kojem je Srbija učinila veliku uslugu, kao prebacivanje (u Jerusalim) ambasade u najavi", ističe jedan od lider srpske zajednice u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, protivusluga bi mogla doći oko pitanja jačanja srpskog uticaja u BiH, zbog toga je interes za BiH povećan i u Srbiji a kao odgovor na to i u Hrvatskoj, objašnjava jedan od lidera srpske zajednice u Hrvatskoj.

Jović kaže da Vašingtonski dogovor, ma koliko bio čudan na prvi pogled, ima važne potencijale za Srbiju, a američkom predsedniku Donaldu Trampu omogućava da kaže u kampanji da je mirotvorac.

"Uvlačenje Izraela može dugoročno gledano koristiti Srbiji, niko ne zna hoće li Tramp ostati predsednik, ali ako Srbija ima Izrael na svojoj strani, onda ko god bude američki predsednik, moraće uzeti tu činjenicu u obzir", ukazao je Jović.

"Ako Tramp pobedi, taj sporazum je odradio svoje, reći će napravio sam slične sporazume na Bliskom istoku, što je važnije. Mislim da je za Srbiju važno da i ako ostaje na politici četiri stuba - da unapredi odnose sa SAD jer je taj stub bio najslabiji, odnosi s Rusijom i Kinom bili su bolji, odnosi sa EU su bili lošiji, zbog oklevanja EU i zbog nedostatka nekih reformi u Srbiji", kaže Jović.

"Tako da mi se čini da se ne može govoriti o promeni srpske spoljne politike - da bi bila vezana samo za SAD ili Zapad, već o oživljavanju politike četiri stuba koju Vučić sprovodi i dalje, koja nije njegova, nastala je u doba demokrata", zaključio je Jović.

On je u istoj emisiji RTS-a takođe ocenio da je promena u Crnoj Gori istorijski događaj, ali ne i revolucija, i da bi bilo dobro da pobednici shvate da je reč samo o pobedi na izborima i da bi bio pogrešan put kada bi se ponašali kao vlast koja je došla da bude večna.

Jović je podsetio da je Crna Gora dugo imala "večnu vlast" (Mila Đukanovića) i da sada ne treba da propusti priliku da ima ozbiljan, funkcionalan, demokratski pluralizam.

"Radi se o važnoj pobedi. Očekujem da će Milo Đukanovic ostati predsednik, da će pokušati održati kontrolu nad instrumentarijem države, koju je i sam gradio, i da će pokušati da uspostavi kohabitaciju koja bi ograničila stvarnu moć izbornih pobednika", rekao je Jović.

Dodao je da nije previše iznenađen time da se "suze rone za Milom" jer je Đukanović bio faktor stabilnosti u Crnoj Gori u smislu hiperstabilnog poretka koji dugo traje - drugima je lakše raditi s njim nego izložiti se nepoznatom i donekle neizvesnom.

"Radi se o nepoznavanju situacije u Crnoj Gori, mislim da su procene bile pogrešne o ljudima koji vode opoziciju, sada daju vrlo razumne izjave, a i Milo Đukanović se ponaša racionalno u ovom trenutku", istakao je Jović.

Izvor: T a n j u g

Dejan JovićVašingtonSrbijaIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva