:

:

TV Most

Foto: PGP RTS

clock

Decembar 05, 2020   8:31

0

280

JU grupa obeležila 50. rođendan novom kolekcijom albuma

Jubilej pet decenija postojanja, uz promociju boks set izdanja “50 godina JU grupe” od svojih 13 albuma, domaći rok sastav “JU grupa” obeležio je sinoć u RTS klubu bez prisustva publike i kolega zbog epidemije koronavirusa.

Snimak je postavljen na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici kompanije PGP RTS.

Prvi put u karijeri braća Dragi i Žika Jelić iz JU grupe su dobili tu čast da na jednom mestu imaju čitav svoj opus od 13 albuma kao luksuzan komplet, od čega je 12 studijskih izdanja i jedan album sa singlovima, što čini ukupno 134 pesme, kao celovita diskografija ovog benda starog već pola veka.

Nastali su 29. novembra davne 1970. godine, a braća na to duhovito kažu “Šta je pola veka za čoveka”.

Zajedničko izdanje dve prestižne diskografske kuće PGP RTS i Jugoton-Kroacija Rekords biće dostupno od naredne sedmice u PGP radnjama, a biće moguće i onlajn poručivanje zahvaljujući ugovoru između RTS-a i portala "Mala srpska prodavnica".

U skoro 80 minuta realizovano je obeležavanje pet decenija veoma uspešnih rokera sa zavidnom i plodnom karijerom koja je zasenila većinu grupa iz celog regiona.

“Jednostavnost jeste rokenrol”, kratku definiciju je dao Dragi Jelić.

“U karijeri me je uvek zanimalo istraživanje, da uradim nešto drugačije, novo, da se ne ponavljam. Tako su me neki pitali davno kada sam stvarao sledeći album, da li će opet biti “Crni leptir” i “Mornar”, ja sam im rekao da neće, na šta su oni bili zbunjeni. Ljudi ne shvataju da je umetniku potrebno da stvori i nešto sasvim drugačije”, otkriva Dragi Jelić.

Stariji brat Žika je ispričao jednu zanimljivu misao poznatog muzičara Džej Džej Kalea:

“Jedan akord je sasvim dovoljan za rokenrol, dva već prave gužvu, a tri akorda naginju ka džezu”.

Ambijent RTS kluba u Svetogorskoj ulici, fokusiran je na galerijsku postavku "Pogled sa šanka" koju čine fotografije sa koncerata i turneja legendarnog benda u proteklih pet godina (2015-2020), iz oštrog oka objektiva rok fotografa Vud-a.

Reminiscencija njihove karijere na efektan način je doživljena kroz video čestitke mnogih muzičkih kolega, uz tugu što svi oni nisu mogli da uživo prisustvuju zbog Kovida 19.

Istorijat JU grupe, braća Jelići dele na period od kada su svirali bez trećeg neizostavnog člana i ovaj od kada je sin njihovog trećeg brata Radeta - Petar Jelić, njihov član (već 28 godina).

Petar je svoje stričeve pozdravio video porukom iz Švedske, gde trenutno boravi, uz veoma nežnu scenu kada tiho priča da ne probudi svog malenog sina koji spava.

Reditelj spomenutog dokumentarca koji se snima već 5 godina, Lungulov je ekskluzivno predstavio deo materijala iz filma gde su sagovornici bili Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme), Radomir Mihailović Točak, Dragoljub Đuričić i Predrag Peca Popović.

Žika Jelić je otkrio da sprema jedan solo projekat, dakle van matičnog benda, a obojica obećavaju da će itekako biti novih pesama, tog novog 14. albuma koji će naslediti onaj iz 2016. godine.

Braća su na samom kraju najavila svoje planove za narednu godinu kada će biti predstavljena i antologija o JU grupi, taj film, ali i veliki rođendanski koncert u junu, ako do toga dođe.

Uz sečenje slavljeničke torte, braća su od srca poručila:

"Hvala svima, budite nam dobro, a mi ćemo svirati sve dok nas budu služili prsti”.

Izvor: T a n j u g

JU grupaŽika JelićDragi JelićPetar Jelić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva