:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2021   17:02

0

114

Jukić na suđenju Gucatiju i Haradinaju: Svedoci su bili uplašeni, neki su i raseljeni sa Kosova

Miro Jukić, treći svedok Specijalizovanog tužilaštva (SPO) na suđenju bivšim liderima OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, rekao je da je nakon curenja dokumentacije iz SPO kontaktirao svedoke koji su, prema njegovim rečima, bili uplašeni, prenosi Koha. 

Jukić, službenik za obezbeđenje SPO-a, tokom svedočenja je rekao da je posle svakog razgovora sastavljao službenu belešku. 

Gucatijev branilac, advokat Džonatana Elistana Risa je doveo u pitanje izjave svedoka i naveo da su njihova priznanja izmišljena. 

Upitan zašto službene ocene nisu upisane u sistem odmah po kontaktu sa svedocima, Jukić je rekao da je neke od njih upisao naknadno. 

Posle pitanja advokat Risa saslušanje je zatvoreno za javnost, jer je advokat rekao da treba pomenuti imena svedoka.

U vreme curenja informacija Jukić je bio službenik obezbeđenja SPO-a i tokom svedočenja je rekao da je kontaktirao oko 30 svedoka.

Prema njegovim rečima, svedoci su bili uplašeni zbog objavljivanja dokumenata, pa su neki od njih raseljeni sa Кosova.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj u pritvoru su u Hagu od 25. septembra 2020. godine, kada su uhapšeni u Prištini.

Optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, i to ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osveta i povreda tajnosti postupka.

U organizaciju koju su vodili stiglo je nekoliko paketa sa dokumentima koji su procureli iz Кancelarije specijalizovanog tužioca, a njihov sadržaj su iznosili u javnost na konferencijama za novinare i u drugim javnim nastupima.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSpecijalni sud za OVKGucatiHaradinajMiro Jukić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva