:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 19, 2019   11:18

0

287

Junker: Britanci možda učestvuju na izborima za EP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ne isključuje mogućnost da će Britanci učestvovati na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju.

Junker je dnevniku "Štutgarter cajtung" rekao da je njemu teško zamislivo da bi Britanci još jednom mogli izaći na evropske izbore, ali da to ne može da isključi.

Ukoliko bi učestvovali, Britanci bi još jednom bili uključeni u izbor novog predsednika Evropske komisije, što je EU do skoro odlučno negirala.

Brisel je, prema njegovim rečima, spreman da Britancima da više vremena, odnosno pomeri datum istupanja Velike Britanije iz članstva.

Da li će tražiti produženje roka je na Britancima, dodao je on.

„Ako to učine onda ne bi bilo nikog u Evropi ko bi bio protiv“, uveren je Junker.

Međutim, smatra svrsishodnim ako bi Bregzit, kao što je planirano, bio sproveden pre prve nedelje zasedanja novog sastava Evropskog parlamenta početkom jula.

Kada je reč o najavi američke administracije uvođenja povećanih carinana automobile iz EU Junker i dalje veruje da do toga doći.

Kaže da mu je američki predsednik Donald Tramp dao reč da za sada neće biti novih carina na automobile i da mu veruje.

Ukoliko dođe do uvođenja carina EU će, kako podvlači, reagovati.

„Ako prekrši svoju reč onda više nećemo biti vezani za naše obećanje da uvozimo više američke soje i tečnog gasa“, poručuje Junker.

Izvor: T a n j u g

JunkerEUBriselVelika BritanijaEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva