:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2019   19:40

0

177

Junker: Postoje problemetične tačke u planu o Bregzitu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je danas da u britanskom planu o izlasku Velike Britanije iz EU i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi narednih dana.

"EU želi sporazum. Ostajemo jedinstveni i spremni da non-stop radimo da do toga dođe, kao što smo radili prethodne tri godine”, poručio je Junker.

U Evropskoj komisiji saopštili su da je premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom telefonskog razgovora obavestio Junkera o poslednjem britanskom predlogu za Bregzit koji uključuje pravni tekst, objašnjenje i dodatno pismo samog Džonsona.

"Predsednik Junker je pozdravio odlučnost premijera Džonsona da se pred oktobarski samit EU napreduje u razgovorima i pronalaženju dogovora”, kažu u Komsiji.

Dodaje se da je Žan-Kold Junker ocenio da postoje pozitivni pomaci, pogotovo kada je reč o usaglašavanju propisa o robi koji ulazi u britansku pokrajinu Severnu Irsku iz Velike Britanije.

"Ipak, predsednik je naglasio da i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi u narednim danima, pogotovo kada je reč o upravljanju zaštitnom mrežom (na navouspostavljenoj granici između Severne Irske i Republike Irske (članice EU) nakon Bregzita”, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Junker je u razgovoru sa Džonsonom podvukao da se mora sačuvati delikatna ravnoteža postignuta mirovnim sporazumom o upravljanju Severnom Irskom, ali i da se moraju obezbediti carinska pravila.

Predsednik Komisije kaže da se mora postići funcionalno pravno rešenje koje bi izbeglo ”tvrdu granicu”, očuvalo saradnju severnog i južnog dela irskog ostrva i ukupne ekonomije na britanskom ostrvu, ali i zaštitilo jednoistveno tržište EU i mesto koje Irska ima u njemu.

U Evropskoj komsiji najvljuju da će se sastanci pregovaračkih timova EU i Velike Britanije o Bregzitu održati u Briselu narednih dana.

O celom procesu biće obavešteni i Evropski parlament, Evropski savet, a posebne konsultacije održaće se sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Telefonski razgovor Junkera i Džonsona došao je nakon što je premijer Veliki Briatnije poslao ”konačnu ponudu” za sporazum o Bregzitu i stavio do znaja da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Izvor: Танјуг

Junker
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva