:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2020   15:02

0

138

Kabinet premijera: Nastavak radova kod manastira Dečani nepoštovanje vladine odluke

Posle naloga kosovskog premijera Avdulaha Hotija, da se obustavi započeta izgradnja puta Dečani-Plav, što je u nedelju i učinjeno, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj već danas je objavio da su radovi nastavljeni na započetoj trasi u okviru zaštićene zone srpskog manastira, a iz Vlade u Prištini za sada nema zvanične reakcije.

Kako navodi Gazeta Ekspres, na njihovo pitanje iz premijerovog kabineta nisu naveli da li imaju saznanja da su radovi nastavljeni. Ipak, Hotijev savetnik za medije Džavit Bećiri je rekao za Gazetu Ekspres da ukoliko predsednik opštine Ramosaj nastavi radove, on onda ne poštuje odluku vlade.

“Premijer Hoti zatražio je obustavu radova na putu R108, jer utiče na posebno zaštićeno područje manastira Dečani”, navodi se u saopštenju Hotijevog kabineta, objavljenog u nedelju, podseća Gazeta Ekspres.

Početak radova izazvao je zabrinutost srpskih monaha u manastiru Dečani, kao i oštre reakcije zvaničnog Beograda i predsednika Vučića. Izgradnja puta u zaštićenoj zoni suprotna je i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, kojom je manastiru vraćeno u posed 24 hektara uzurpiranog zemljišta.

Posle dva dana zatišja danas je ponovo stigla vest da se radovi nastavljaju, iako je Hoti rekao da će put Dečani-Plav biti izgrađen na način koji neće ugroziti manastir.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMVisoki Dečaniradovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva