:

:

TV Most

Foto: Instagram / srpske.gusle

clock

Decembar 09, 2023   8:30

0

131

,,Kad gudalo gudi, Kosovo se budi'': Guslari pred punom salom Kolarčeve zadužbine napravili spektakl za pamćenje

Pred prepunom salom u Kolarčevoj zadužbini sinoć je održano  guslarsko veče za pamćenje na temu "Kad gudalo gudi, Kosovo se budi". Dugo Begrad nije imao tu čast da sluša najbolje guslare, a sudeći po ovacijama publike, svi su bili i više nego zadovoljni.

Svečani program guslarskih narodnih pesama otvorila je pevačica etno muzike Branka Zečević koja je otpevala pesmu "Hiljadu Vidovdana". Nakon gromoglasnog aplauza na binu je izašao voditelj večeri, Rade Crnogorac, koji je dalje nastavio sa programom.

"U ime Udruženja građana "Gusle" želim vam dobrodošlicu na veče gusala "Kad gudalo gudi, Kosovo se budi", poručio je Crnogorac nakon čega je usledilo predstavljanje guslara pred beogradskom publikom: Milomir Trebješanin, Željko Vukčević, Miroslav Tanović, Nikola Jenkić, Srđan Avdalović, Dušan Pejić, Nikola Krivokapić, Nikola Tošić, Aleksandar Taušan, Maksim Vojvodić, Miloš Šegrt.

Foto: Fejsbuk; Zadužbina Ilije M.Kolarca

Nakon predstavljanja učesnika manifestacije, na binu je izašao vikarni Episkop jegarski Nektarije koji je blagoslovio skup nakon čega je svečani program zvanično otpočeo. 

Program guslarske večeri započeo je tematikom iz Gorskog Vijenca nakon čega su se nizale i druge pesme sa temom Kosova poput Kneževe večere, Kneževa kletva, Kosovska bitka, Košare, Predrag Leovac, Kosovski božuri, Davorje na Gazimestanu i Zidanje Ljubostinje.

"Ove godine naši guslari su nas obradovali pesmom u Beogradu, ovde u Kolarčevoj zadubžini, a dogodine, nadamo se i u Prizrenu. Čast mi je što se ponovo može reći da se guslar iz one virtualne hase vratio u publiku jer se publika vratila guslarima i guslama. Svi smo večeras čuli snagu spoja tradicije i individualnog talenta, dakle, videli smo meru srpskog guslarstva u 21. stoleću", poručio je voditelj nakon čega je Branka Zečević ponovo izašla na binu i izvela srpsku tradicionalnu pesmu "Ječam žnjela" koja je ispraćena ogromnim aplauzom, posebno zbog stiha "kad se srpska vojska na Kosovo vrati".

Izvor: Novosti

guslarsko večeKolarčeva zadužbinaKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva