:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2019   9:41

0

259

Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 

I dok u tom sudu kažu da nikakvi dodatni koraci nisu potrebni za nastavak mandata, na Kosovu se sve češće mogu čuti zahtevi, pre svega ratnih veterana, da je za produžetak mandata potrebno usvajanje novih ustavnih amandmana.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, za koga se očekuje da će biti mandatar buduće vlade, kaže da će nova vlada po tom pitanju voditi diskusiju na dva nivoa.

"Jedna će biti parlamentarna diskusija o Specijalnom sudu, koji je potrošio više od 100 miliona evra evropskih poreskih obveznika a nije podigao nijednu optužnicu, a kamoli da je neki proces priveo kraju. Drugo, vodiću razgovore i sa Briselom o ovoj neobičnoj građevini pravde. Na osnovu tih diskusija  donećemo odluku sledeće godine", kazao je Kurti.

Kurti, čiji je pokret 2015. glasao protiv ustavnih promena za formiranje suda, podseća da je od samog početka bio skeptičan po pitanju pravde koja može da se postigne u tom sudu. Kako dodaje, Kosovu su umesto specijalnih, potrebni "normalni sudovi, normalni procesi i normalna pravda".

"Funkcionalizacijom normalnih sudova učinićemo Specijalni sud sve više nepotrebnim. Iako je to najnoviji sud za Kosovo, on nije nov, jer će uskoro da se navrše četiri i po godine od ustavnih izmena za formiranje ovog suda koji je jednom nogom na Kosovu a drugom van Kosova. Stoga je ovo sui generis sud koji neće uspeti da odbrani sebe ni u Strazburu jednog dana", ističe Kurti.

Iz DSK, strankom sa kojom Kurti pregovara o novoj vladi, su nakon jednog od sastanka sa Samoopredeljenjem poslednjih dana rekli da podržavaju nastavak Specijalnog suda.

Portparolka Specijalizovanih veća Angela Griep međutim navodi da će mandat suda biti nastavljen onako kako predviđa Zakon o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU - usvojen u Skupštini Kosova - sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su sve istrage i svi procesi pred Specijalizovanim većima okončani.

"Stoga, za nastavak mandata nisu potrebne formalnosti ili specifični potezi", dodala je Griep.

Kosovski advokat Dastid Palaska, bivši spoljni savetnik za osnivanje i funkcionalizaciju Ustavnog suda, ističe da ustavni amandman, na osnovu kojeg je formiran kosovski sud sa sedištem u Hagu, izričito predviđa maksimalno trajanje mandata te institucije na pet godina.

Na Kosovu mnogi su se protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

Veterani OVK u nekoliko navrata su i protestvovali, a krajem 2017. u Skupštini Kosova je čak izvršen neuspeli pokušaj ukidanja suda, na šta je međunarodna zajednica oštro reagovala.

Advokat Dastid Palaska međutim naglašava da je naivno da se za takve institucije odrede vremenska ograničenja mandata, zato što se njihov rad završava onda kada se okončaju svi predmeti koji su pred njima.

„Svi oni koji imaju iskustva sa pravosuđem znaju da jedna obična procedura na Kosovu do iscrpljenja svih pravnih sredstava može trebati do pet, sedam ili i do 10 godina. Za jedan sud takvog karaktera, što je dokazao i Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju, treba 20 ili 30 godina".

Pred tužilaštvom u Hagu od januara ove godine traju ispitivanja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svedoka. Međutim, optužnica još nema.

Bojazan od zastrašivanja svedoka jedan je od razloga zašto se sud nalazi u Hagu, a ne na Kosovu.

Izvor: Kosovo Onlajn, RSE

Specijalni sud za zločine na KosovuHagAljbin KurtiOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva