:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 15, 2020   14:06

0

102

Kafići, klubovi, restorani se zatvaraju od 21 do 5 sati; Brnabić: Ne razmišljamo o zabrani kretanja, situacija u školama stabilna i bezbedna

Vlada Srbije donela je danas odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara, prodavnica, od 21 sat do pet sati ujutru, saopštila je premijerka Ana Brnabić.

Od te mere izuzete su apoteke, dostava hrane, pumpe za točenje goriva, i privreda koja radi i „treću smenu“.

Ove mere stupaju na snagu u utorak 17. novembra, i važiće 15 dana, do 1. decembra, kada će vlada ponovo odlučivati o merama, dodala je Brnabić.

„Prihvatila sam savet stručnog, medicinskog dela Kriznog štaba da uvedemo ove, restriktivnije mere, kako bi zaustavili širenje virusa“, rekla je premijerka.

Kako je rekla, mera će se primenjivati od utorka, kako bi se svima koji su obuhvaćeni ostavio prostor da se prilagode i organizuju.

„Mere će trajati 15 dana, do 1. decembra, kada će vlada odlučiti da li treba dodatno da se pooštravaju ili produžavaju. Ali, nadam se da to neće biti potrebno“, rekla je Brnabić nakon vanredne sednice vlade.

Brnabić: Ne razmišljamo o zabrani kretanja

Premijerka je istakla da vlada trenutno ni ne razmišlja o zabrani kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv korona virusa.

“Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada”, objasnila je Brnabić nakon sednice Vlade.

Prenela je da je, zajedno sa ministrom zdravlja i policije, jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezano za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

“Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera”, rekla je ona.

Situacija u školama stabilna i bezbedna

U osnovnim školama u Srbiji korona virusom trenutno je zaraženo 39 učenika od čega u Beogradu 20, dok su u srednjim školama inficirana 52 đaka od čega 22 u glavnom gradu, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Nadam se da vam je onda jasno koliko je situacija u školama stabilna, dobra i bezbedna, koliko su đaci i prosvetni radnici disciplinovnai i poštuju mere", rekla je Brnabić na konferenciji u Vladi Srbije.

Dodala je da je u ovom trenutku apsolutno za to da škole nastave da rade, da se ne zatvaraju jer su deca, istakla je, najbezbednija u školama.

Balans između zdravstvenih mera i privrede

Premijerka je izjavila da je Srbija sve vreme tokom borbe sa korona virusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

Brnabić je rekla da je to veoma važno, jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Kaže da je puno izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, kao i da je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.

"Želimo da se privreda brzo vrati posle, gde je bila, i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli", naglasila je Brnabić.

Izvor: Танјуг

Vlada SrbijeBrnabićepidemiološke merekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva