:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2019   20:54

0

211

Kajkić radio na povezivanju Srbije sa "Ovčarom"

Nikola Kajkić, predsednik nacionalnog sindikata MUP Hrvatske, u Srbiji je vrbovao osuđene za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara", kako bi promenio njihove iskaze i povezao Srbiju i njeno tadašnje rukovodstvo sa tim zločinom, piše "Blic".

Kako se navodi u dosijeu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) o Kajkiću, u koji je "Blic" imao uvid, on se za vrbovanje koristio ucenama, pretnjama, ali i novcem.

BIA od sredine 2017. registruje "intenzivan, ofanzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj, koji do tada srpskoj agenciji nije bio naročito interesantan, navodi se u dosijeu. U dosijeu koji je formiran 2017. navodi se da je Kajkić u februaru te godine uključen u radnu grupu koju je formirala Hrvatska po pitanju ponovnog otvaranja istrage o "Ovčari".

Radna grupa formirana je navodno na inicijativu Francuske, zboh nestanka jednog njihovog državljanina - dobrovoljca koji se borio na strani Hrvatske, navodi "Blic".

Radnu grupu su činili predstavnici hrvatskog Dravnog tužilaštva (DORH), Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) i MUP Hrvatske, a Kajkić je bio jedan od članova inspektorskog tima, zadužen za neposredno angažovanje na terenu.

U dosijeu BIA se, između ostalog, navodi da je Kajkić tokom poslednjih nekoliko godina realizovao sastanke sa 300 pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, pristupajući im agresivno, preteći im kompromitacijom poligrafskim ispitivanjima, ali i nudeći im lažna dokumenta i novac u zamenu za lažne iskaze.

Kajkić se, kako se dodaje, u Srbiji praktično odomaćio još 2015. godine, a samo 2018. je Srbiju posetio 11 puta. U tom periodu uspeo je da formira obaveštajnu grupu pošto je vrbovao niz srpskih državljana, nakon čega je intenzivirao dolaske na područje Srbije i kontakte sa pojedinim srpskim državljanima, već osuđenim za zločine na "Ovčari", kako bi ih pridobio za saradnju, nudeći im mogućnost oslobađanja krivice uz navodne dokaze, kao i znatna materijalna sredstva, lažne identitete, preseljenje u treće države i slično, ako pristanu da svedoče na način na koji im je on to naložio.

U dosijeo se navodi da je najznačajniji Kajkićev kontakt bio Predrag Milojević Kinez iz Rume, već osuđivan na 20 godina za zločin na "Ovčari".

Kinez je odslužio 12 godina kazne nakon čega je pušten na slobodu, a od Kajkića je, između ostalog, dobijao pomoć pri prikupljanju dokumentacije pomoću koje bi tužio Srbiju za odštetu. BIA je 28. novembra podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv Kajkića i srpskog državljanina Dražena Letića, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža iz člana 315 Krivičnog zakonika Srbije.

Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, u dosijeu BIA u koji je "Blic" imao uvid, pominje se kao srpska veza Kajkića. Ubistvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na "Ovčari" u novembru 1991. godine je ratni zločin za koji je utvrđeno da odgovornost snose snage bivše JNA i srpskih paravojnih formacija koje su ratovale u Hrvatskoj.

Kajkić tvrdi da su optužbe za špijunažu lažne

Suspendovani hrvatski policajac Nikola Kajkić, protiv koga je srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) podigla krivičnu prijavu za špijunažu, nazvao je danas otpužbe koje mu se stavljaju na teret "glupostima, lažima i konstrukcijama".

Bivši istražitelj MUP-a Hrvatske za ratne zločine na poljoprivrednom dobru "Ovčara", rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu da je časno i odgovorno radio svoj policijski posao, sve dok u julu nije udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti, prenela je Hina.

Kajkić tvrdi da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica s nestalim osobama.

"Ako je greh u Srbiji doći do informacije gde su nestali, onda je to sramota od države", dodao je.

Kajkić, koji je predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske, tvrdi da nema nikakve veze sa hrvatskom obaveštajnom službom i da nikada nije bio agent.

Kajkić tvrdi i da mu je posle suspenzije u MUP-u "srpska obaveštajna služba tri puta nudila novac za saradnju i povezivanje sa srpskim agentima u Hrvatskoj, i to preko Dražena Letića koga Srbija zajedno sa njim sumnjiči za špijunažu".

On još tvrdi da su od njega srpske službe tražile podatke o iskazima Srba u predmetu Ovčara, kao i spajanje sa osobama koje u Hrvatskoj izdaju pasoše i mogu da provere za kojim se građanima traga u Hrvatskoj, a žive u Srbiji.

O svemu je tome, kako kaže, obavestio hrvatsku službu, ali do danas nije dobio odgovor.

Odbacio je i bilo kakvu povezanost hrvatskog fudbalera Luke Modrića sa slučajem, tvrdeći da ga nikad nije video, a smatra da je ime fudbalera pominjano jer je, kako navodi, službama trebalo "neko zvučno ime".

Srpski mediji su pominjali Modrića kao mogućeg finansijera, navodeći da je imao motiv kako bi prikupljenim podacima diskreditovao hrvatskog državnog tužioca Miroslava Kraljevića koji ga je gonio zbog navodnog davanja lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić.

BIA je 28. novembra podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv Kajkića i srpskog državljanina Dražena Letića, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža iz člana 315 Krivičnog zakonika Srbije.

BIA je saopštila da je ustanovila da je svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obaveštajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje, koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dve zemlje.

"Navedeno je realizovao po nalogu hrvatske obaveštajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, sa krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija naše zemlje da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, i da se ugroze bezbednost, politički položaj i ekonomska stabilnost naše države", saopštila je BIA nakon što je podnela krivičnu prijavu protiv Kajkića i Letića.

Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, u dosijeu BIA u koji je "Blic" imao uvid, pominje se kao srpska veza Kajkića.

Izvor: Танјуг, Blic

BIAKajkićHrvatskaOvčar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva