:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2022   20:19

0

126

Kako će se naplaćivati struja na severu KiM posle skoro četvrt veka

Nedelju dana nakon dogovora o sprovođenju energetskog sporazuma na severu Kosova i Metohije realizovana je prva tačka. Preduzeću "Elektrosever" data je licenca za rad. 

Licenca je prvi korak, a "Elektrosever", kada budu potpisani svi sporazumi, treba da dobije specijalni EIC kod i potpiše ugovore sa potrošačima, koji će posle 23 godine početi da dobjaju račune za struju.

Meštani Zubinog Potoka oprezni su u ocenama, nadaju se da naplata neće ići na njihovu štetu.

Na zgradu "Elektrokosmeta" u Mitrovici bačena je bomba nekoliko dana po potpisivanju dogovora u Briselu. Utvrđeni plan predviđa da u roku od 30 dana KEDS i KOSTT, kompanije sa sedištem u Prištini dobiju pristup trafo-stanici u Valaču, te drugim postrojenjima za distribuciju struje.

Osim dilema oko plaćanja da li u evrima ili dinarima, javnost na severu KiM zanima šta znači pristup trafostanici "Valač", konkretno, ko će njome upravljati.

U Prištini kažu njihove kompanije, dok u Vladi Srbije tvrde da će upravljati "Elektrosever".

"Predsednik Regulatorne kancelarije za energetiku u Prištini Imer Fejzulahu kaže da će KOSTT i KEDS imati neograničen pristup svojoj imovini u četiri severne opštine. Elektrosever nema pravo pristupa trafo-stanici 'Valač', osim prava koje imaju kao dobavljači", dodaje Fejzulahu.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tvrdi da su sve aktivnosti na održavanju mreže su aktivnosti "Elektrosevera".

Kada je reč o KOSTT-u I KEDS-u kao operatorima, oni isključivo u dogovoru sa "Elektroseverom" će moći da budu prisutni po potrebi u Valaču ili bilo gde kada je reč o elektroenergetskoj mreži na severu KiM, nikako bez odobrenja, saglasnosti i direktnog prisustva "Elektrosevera", odnosno naših radnika, naglašava Petković.

Interesovanje javnosti za upravljanje trafostanicom "Valač", nije bez razloga pošto ona preavizalazi lokalni značaj.

Lokalni aktivista na severu KiM Dušan Radaković ističe da je trafostanica "Valač" važno čvorište elektrosistema cele Evrope.

"Preko te trafostanice može da se uveze i izveze struja iz i ka bilo kojoj zemlji u Evropi. Kako je važna za Evropu, tako je važna i za Balkan, a ponajviše za KiM", kaže Radaković.

Pretpostavka je, kažu učesnici dogovora o sprovođenju energetskog sporazuma, da do kraja avgusta ili početkom septembra može da krene naplata struje. A pre toga treba popisati brojila, naštelovati ih, urediti infrastrukturu, potpisati ugovore sa potrošačima.

Izvor: RTS

KiMElektrosever

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva