:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 29, 2019   13:30

0

310

Kako će više akcize uticati na poskupljenja

Usklađnjivanje cena akciza sa cenama na malo, koje stupa na snagu u petak, uvećaće ove "takse" na naftne derivate, kafu i alkoholna pića, dok akcize na cigarete nisu skočile.

Međutim, biće povećana i cena cigara i cigarilosa, kao i tečnosti za punjenje "elektronskih cigareta".

Povećanje akciza ne znači automatski da će cene ovih proizvoda poskupeti, a da li će doći do nove cene benzina na pumpama, kafe na rafovima marketa ili cigareta i alkoholnih pića u narednom periodu, odluka je na proizvođačima i trgovcima.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je došlo je do rasta cene akciza od 0,86 dinara po kilogramu TNG-a (auto-gas), zatim 1,10 dinara po litri bezolovnog benzina, biogoriva i biotečnosti, pa do 1,32 dinara za pojedine derivate nafte...

Tako, akciza na olovni benzin iznosi 59,58 dininara po litri, a za bezolovni 56,04 dinara.

Akciza na gasna ulja je 57,63 dinara po litri, za kerozin 67,17 dinara po kilogramu, a tečni naftni gas 43,76 dinara po kilogramu.

Mićović ocenjuje da Srbija ima najviše akcize na dizel u odnosu na sve zemlje u okruženju.

"Pored toga, u Srbiji su poslednjih godina uvedene i brojne naknade i takse koje veoma često nepotrebno opterećuju promet goriva", kaže Mićović.

Smatra da se zbog visine nameta na autogas, beleži pad potrošnje ovog energenta koji je EU svrstala u kategoriju alternativnih goriva, obavezujući države članice da podstiču njegovu potrošnju.

Kada je reč o omiljenom napitku u Srbiji, kafi, akcize su uvećane na neprženu za 1,58 dinara, a na prženu kafu za 2,28 dinara po kilogramu.

Tako će od 1. februara, akciza po kilogramu nepržene kafe iznositi 90,9 dok će za "pečenu" kafu biti 112,6 dinara.

Međutim, da li će proizvođači kafe podići cenu s obzirom na novo usklađivanje akciza, najpre zavisi od njene cene na svetskim berzama.

Dinarski iznosi akciza na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u Srbiji nisu ovog puta uvećani, ali je jedan od velikih proizvođača cigareta u Srbiji ipak u Službenom glasniku objavio odluku o novim – višim cenama za svoje proizvode.

U skladu sa Zakonom o akcizama i Akciznim kalendarom, Vlada Srbije objavila je usklađene iznose akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini i za alkoholna pića, pa će akciza na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije s dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda biti 132,36 dinara po litri.

Na spisku su i rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina (337,29 dinara), ostala jaka alkoholna pića (216,68), niskoalkoholna pića (22,41) kao i pivo za šta akciza iznosi 25,61 dinara po litri.

Izvor: Танјуг

povećanje akcizaposkupljenjekafacigaretepiće
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva