:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2019   9:31

0

67

Kako Mekalister vidi dijalog vlasti i opozicije

Plan šefa Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera o posredovanju EP u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima podrazumeva vođenje dijaloga u Narodnoj skupštini "u dve faze", navodi se u pismu koje je Mekalister uputio predsednici parlamenta Maji Gojković.

U parlamentu bi bila organizovana serija okruglih stolova, a u pismu Mekalistera u koji je list "Danas" imao uvid, kaže se da "treba uključiti sve parlamentarne stranke koje izraze spremnost da učestvuju".

Mekalister predlaže da se u svojstvu kopredsedavajućeg nađu Maja Gojković i neko od predstavnika EP, dok bi u razgovoru učestvovali lideri parlamentarnih stranaka i grupa, plus jedan poslanik i jedan član osoblja, a ne isključuje se ni učešće stručnjaka.

Prva faza fokusirala bi se na politički dijalog većine parlamentarnih stranaka o ključnim uslovima, potrebnim za unapređenje izbornog okruženja pred izbore.

U prvoj fazi bila bi organizovana tri međustranačka dijaloga od septembra do decembra, od kojih bi prvi bio 9. i 10. oktobra, a teme razgovora, kako se navodi, obuhvatile bi medije (REM i RTS), izborne uslove, edukaciju birača, biračke spiskove, finansiranje kampanje, pozive stranim posmatračima.

Druga faza označila bi nastavak dijaloga nakon izbora sa fokusom na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama Narodne skupštine.

Mekalister smatra da bi ta faza trebalo da počne u septembru naredne godine i da podrazumeva tehničku analizu.

Izvor: Танјуг, Danas

Mekalisterizboridijalog vlasti i opozicije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva