:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 28, 2019   10:54

0

79

Kako prepoznati falsifikovane novčanice

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca NBS Miroslav Jeremić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se i u Srbiji pojavljuju falsifikovane novčanice – dinari, evri, ali i američki dolari.

Pokazujući primerke falsifikovane novčanice od 500 evra i originalne, Jeremić je rekao da se one razlikuju po vodenom žigu.

Kod originalnih novčanica, kada se okrenu ka svetlu, vodeni žig se vidi jasnije.

Razlika je i u štampi. Originalne novčanice su hrapavije zbog duboke štampe, dok su falsifikovane ili glatke, ili u manjoj meri hrapave.

Kada je reč o dinarima, najviše se falsifikuju apoeni od 500, 1.000 i 2.000 dinara.

"Glavni problem kod falsifikata je što građani ne proveravaju izgled novčanice. Izgled originalne novčanice zainteresovani mogu da vide na sajtu NBS, tamo su prikazani svi apoeni dinara i njihovi zaštitni elementi, pa se mogu informisati", rekao je Jeremić.

Falsifikovani dinari prepoznaju se isto kao i evri. Građani treba da obrate pažnju i na optički varijabilnu boju kod krupnijih apoena. Ako se menja boja, onda je to original.

Savet građanima je da prilikom kupovine u menjačnici traže da im se zapišu apoeni i njihovi serijski brojevi i da to uporede sa dobijenim novčanicama i sačuvaju potvrdu.

Ako neko izrazi sumnju u ispravnost novčanice, ta potvrda je dokaz da je ona originalna.

Ako se ispostavi da kod sebe imate falsifikat, a nemate takvu potvrdu, taj novac se oduzima i ne nadoknađuje.

Moguće je tražiti odštetu od onoga od koga je dobijena novčanica, ali problem je dokazati da su novčanice sa tim serijskim brojem dobijene od tog lica.

Izvor: RTS

NBSMiroslav JeremićFalsifikovane novčanice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva