:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 02, 2020   14:36

0

46

Kamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje

Policijska pratnja kamiona u tranzitu od danas je ukinuta, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i dodala da će to omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

 

"Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice. Srbija je napravila prvi korak i verujemo da će i naše kolege iz regiona, sa kojima smo imali dobru i vrlo intenzivnu saradnju od početka krize izazvane pandemijom korona virusa, uskoro doneti slične mere“, kaže Mihajlović.
Ona je dodala da su ove mere pripremljene u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Upravom saobraćajne policije i Upravom granične policije, sa kojima MGSI intenzivno sarađuje na obezbeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.
"Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona. Takođe, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji", navela je ona.
Mihajlović ističe da je od 13. marta do danas u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.
Mere koje je uvela Srbija usklađene su i sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Za kamione u tranzitu definisani su i tranzitni pravci, a zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju.
Benzinske stanice biće vidno označene tabla sa natpisom “TRANZIT“, a biće odštampani i leci sa informacijama na sedam jezika koje će vozači dobijati na ulasku u Srbiju, na kojima će biti i mapa Srbije sa putnim pravcima na kojima su označene lokacije pumpi na kojima mogu da natoče gorivo.
Dežurne benzinske stanice za kamione u tranzitu biće raspoređene duž najfrekventnijih tranzitnih pravaca, radiće 24 časa dnevno i raspolažu svim potrebnim sadržajima za teretna vozila i vozače, uključujući velike parkinge za kamione, hranu i kafu za poneti, punjenje TAG uređaja, bežični internet i menjačnice.
U pitanju su sledeće benzinske stanice:
- MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru izlaska iz Srbije ka Mađarskoj
- MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru ka Beogradu
- MOL Serbia u blizini GP Batrovci, u smeru ka Hrvatskoj
- OMV Serbia u blizini GP Batrovci , 29 km nakon ulaska u Srbiju
- ŠG Nais, Niš, GAZPROM
- ŠG Fontana, Niš, GAZPROM
- EKO Sopot, Mali Požarevac
- EKO Vrčin
- ŠG Prijepolje, NIS.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva