:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 06, 2021   23:00

0

38

Kan: Otvoren 74. filmski Festival u Kanu

Međunarodni filmski festival u Kanu svečano su večeras otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun Ho.

 

Na crvenom tepihu se najpre pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom kojom su se ređale filmske zvezde iz celog sveta.

Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu Taksista je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu, prenosi Rojters.

Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije korona virusa, a ove godine se, umesto u maju, održava u julu.

"Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u poslednjih 15 meseci", izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svetske kinematografije prisustvovaće i brojne druge zvezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar.

U glavnoj konkurenciju su uvršteni i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.

Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje festivalu.

Pored toga, u konkurenciji su i filmovi Anet Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala, "Francuska depeša" američkog reditelja Vesa Andersona i Benedeta, holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film "Za života" francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U žiriju su ovoga puta filmski umetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu članova čine žene.

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.

Izvor: T a n j u g

Kanski festivalfilm
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?