:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   10:49

0

58

Kancelarija za KiM: Lažne optužbe mogu imati dalekosežne posledice

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima. 

"Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

To međutim, ističe se, ne umanjuje njihov opasni karakter,  jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine. 

"Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani", ocenjeno je u saopštenju. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini. 

Kancelarija za KiM podseća da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi. Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

"Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centralne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina", stoji na kraju saopštenja.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMDečanitrovanjeoptužbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?