:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   10:49

0

71

Kancelarija za KiM: Lažne optužbe mogu imati dalekosežne posledice

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima. 

"Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

To međutim, ističe se, ne umanjuje njihov opasni karakter,  jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine. 

"Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani", ocenjeno je u saopštenju. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini. 

Kancelarija za KiM podseća da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi. Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

"Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centralne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina", stoji na kraju saopštenja.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMDečanitrovanjeoptužbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva