:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 11, 2024   13:08

0

216

Kancelarija za KiM na Sajmu zavičaja u Novom Sadu

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u okviru Sajma zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu, koji se održava danas u Novom Sadu, izloženo sve što je vezano za podneblje Kosova i Metohije, kroz tradiciju, običaje, bogatu gastronomsku ponudu i turistički potencijal.

 

Izlagači Udruženje pčelara iz Gračanice, Zemljoradnička zadruga “Zubin Potok”, Humanitarna Organizacija “Kosovsko Pomoravlje” i Proizvođači rakije iz Novog brda posetiocima pružaju priliku da se podsete starih ukusa sušenog voća, domaćih voćnih sokova, rakije i meda, čuvenog šarskog sira, ali i autentičnih vina orahovačkog vinogorja, navode iz Kancelarije za KiM.

Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu otvorili su ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Selaković je rekao da je Novi Sad još jednom potvrdio da je Srpska Atina i kulturni centar Srbije.

"Danas se održava peti „Sajam zavičaja“ koji pokazuje neraskidivo jedinstvo srpskog prostora i okuplja pripadnike srpskog naroda i baštini srpsku kulturu sa svih područja bivše Jugoslavije, ali i okoline", rekao je Selaković.

Vučević je istakao da zajednička i identitetska kultura ne mogu da budu sputane administrativnim granicama.

“Ne mogu da nam zabrane da pričamo istim jezikom, da imamo istu veru, tradiciju. Rekao bih da je Novi Sad i ovaj deo Srbije, Vojvodina, prirodno mesto za ovakav događaj baš zato što je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije iz različitih krajeva. Drago mi je da Novi Sad pomaže i da je domaćin za sve naše sunarodnike. Želim im da se prijatno osećaju i da neguju svoju tradiciju i da se ne svađamo ni sa kim, nego poštujemo sebe. Nikad nisam razumeo one koji više poštuju druge, a ne poštuju sebe. Prvo morate da volite svoju kuću i porodicu, da biste mogli da poštujete druge porodice. Isto tako je za državu. Čuvamo naš zajednički duh i identitet, a kulturu ne mogu da nam zabrane, kao ni da pričamo srpskim jezikom i pišemo ćirilicom. To je nešto što nas krasi. Siguran sam da stižu nove generacije s kojima se nova zora budi, koje su patriotski orijentisane i koje će doneti novu snagu Srbiji”, rekao je Vučević.

Na manifestaciji, koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona, učestvuje preko 150 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva