:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 09, 2020   13:54

0

98

Kancelarija za KiM obezbedila novo sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru Gnjilane

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević uručio je danas Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu sanitetsko vozilo koje je obezbeđeno sredstvima Kancelarije za KiM.

Pavićević je rekao da je vozilo opremljeno najsavremenijom opremom, a poseduje i mobilni respirator za slučaj da neko od pacijenata sa koronavirusom iz tog područja zahteva hitno trasportovanje na dalje lečenje.

On je istakao da je to vozilo stiglu u pravo vreme, iako na svu sreću u tom kraju za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od korona virusa. „Kancelarija za Kosovo i Metohiju u ovim teškim vremenima pandemije radi punom parom i otvorili smo liniju života prema stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Mislim da je snabdevanje svim onim što je potrebno narodu zadovojavajuće. Imamo sve, od medicinskog i sanitetskog materijala, preko hrane i to funkcioniše veoma dobro“, rekao je Pavićević.

On je dodao da je, osim pomoći u vidu sanitetskog vozila, zaposlenima u zdravstvenoj ustanovi u Pasjanu obezbeđena i stručna pomoć infektologa i epidemiologa sa Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. „Najvažnija je medicinska struka i danas su samnom ovde profesori sa Medicinskog fakulteta, bračni par Katanić i asistent Marija Milić koji će pomagati svim sredinama gde je to neophodno i na to se posebno zahvaljujemo Medicinskom fakultetu i katedri za preventivnu medicinu, posebno imajući u vidu da su epidemiolozi deficitarni“, istakao je Pavićević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je naglasio da situaciju na Kosovu čitava Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživljavaju kao prioritet. „Imamo dobro saradnju sa svim institucijama. Razgovaramo i sa Prištinom i mislim da smo sada svi na istom zadatku, a to je borba protiv virusa. Nadamo se da će to sve biti brzo gotovo“, rekao je Pavićević i još jednom pozvao srpski narod na Kosovu da poštuju mere i da ostanu u svojim kućama.

Na donaciji čija vrednost iznosi blizu pet miliona dinara zahvalnost je uputio direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu doktor Zoran Perić.

On je rekao da je pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju stizala i ranije i izrazio nadu da će to biti i u budućnosti. „Ono što je direktor pre samo par dana obećao, stiglo je u veoma kratkom roku. Dobili smo izuzetno vredno i savremeno opremljeno sanitetsko vozilo koje i u normalnim uslovima mnogo znači, a ne sada kada su ovako vanredne okolnosti. U njemu je mobilni respirator, defibrilator, set za porođaj, kardiološka stolica, EKG aparat i sigurno je jedno od najopremljenijih u ovoj kategoriji za sanitetski prevoz, tako da nam je od životnog značaja“, rekao je dr Perić.

On se zahvalio i na stručnoj pomoći profesora Medicinskog fakulteta, iako na tom području za sada nije zabeležen ni jedan slučaj obolelih od korona virusa. „Oni su imali priliku da vide kako smo se mi spremili u slučaju da neko oboli od korona virusa. Obišli smo i našu izolacionu jedinicu gde vršimo uzorkovanje sumnjivih pacijenata i lečenje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Zahvaljujući našoj državi imamo kompletnu zaštitnu opremu, koju smo čak i stanovništvu delili. Tu je i stručni tim na čelu sa infektologom Draganom Milićem, internisti i ORL specijalisti tako da možemo da kažemo da smo kompletno spremni za slučaj da imamo obolele pacijente“, rekao je Perić i izrazio nadu da do kraja epidemije neće biti zaraženih u Kosovskom Pomoravlju.

Infektolog Dragan Milić je rekao da je do sada uzorkovano sedam pacijenata za koje su stigli negativni rezultati na korona virus, a iz preventivnih razloga će biti obavljeno testiranje još 16 lica koja idu na dijalizu. „ Za sada imamo spremno 50 kreveta, ali na svu sreću nemamo pacijenata koji su oboleli“, rekao je dr Milić.
Iako rade u vanrednim uslovima i smanjenim kapacitetom, nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi poručuju da se rad odvija i da je od proglašenja pandemije korona virusa u Srbiji ovde rođeno sedam beba, a obavljaju se i pregledi kod urgentnih slučajeva.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva