:

:

TV Most

clock

April 11, 2021   16:31

0

155

Kancelarija za KiM: Optužbe na račun Save Janjića pokušaj maskiranja prave istine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je na optužbe na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića nazvavši ih besmislenim i licemernim pokušajima da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima.

"Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Kancelarija smatra da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima. Njima se, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga?! "

Od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje. 

"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine", podseća se u saopštenju Kancelarije. 

"Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji", zaključuje se na kraju saopštenja Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je ranije danas da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Prema tom savetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove "uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani", zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMSava Janjićoptužbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva