:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2021   10:55

0

164

Kancelarija za KiM podstiče prerađivačku industriju, privredu i poljoprivredu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju  objavila je tri javna poziva  za dodelu podsticaja u cilju podrške prerađivačkoj industriji, razvoju privrede i razvoju oporavka poljoprivredne proizvodnje. Program rasporeda i korišćenja finansijskih sredstava radi podrške privrednom i ekonomskom razvoju nealbanskih zajednica na teritoriji AP Kosovo i Metohija za 2021. godinu sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija. 

Cilj ovog poziva je smanjenje nezaposlenosti kroz pružanje podrške početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja, podrška preduzetništvu žena i mladih i jačanje konkurentnosti privrednih subjekata kroz dodelu podsticajnih sredstava za ulaganje u nabavku novih mašina i opreme za mala i srednja privredna društva, odnosno preduzetnike sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, za započinjanje novih i povećanje ili unapređenje već postojećih delatnosti.

Jedinice lokalne samouprave AP Kosovo i Metohija obuhvaćene ovim javnim pozivom su: Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Klina, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Kosovo Polje, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Prizren, Priština, Srbica, Uroševac i Štrpce.

Konkurse za prijavu zainteresovanih pravnih i fizičkih lica raspisuju jedinice lokalne samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Pravo da se prijave na ove konkurse imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja privredna društva sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, a koji su registrovani u Agenciji za privredne registre Republike Srbije, kao i početnici sa prebivalištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija koji će imati obavezu registracije svoje delatnosti na ovom području.

Iznos ukupno odobrenih sredstava za nabavku nove opreme po zahtevu ne može biti manji od 150.000,00 dinara,  niti veći od 10.000.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Izuzetno, privredna društva koja zadovolje uslove i kriterijume definisane Konkursom, a podneti investicioni plan bude zahtevao ulaganje sredstava koja premašuju iznos od 10.000.000,00 dinara mogu ostvariti pravo na podršku u vidu podsticaja koji će zavisiti od spremnosti podnosioca prijave za učešće u konkretnom projektu, odnosno od visine ulaganja sopstvenih sredstava i planiranog broja novozaposlenih radnika.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju nabavku proizvodnih mašina i opreme, delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara i građevinske mehanizacije za potrebe obavaljanja građevinskih radova i sl.

Kontrolu formalne ispravnosti, pregledanje i ocenjivanje prijava obavlja Komisija za ocenjivanje i odabir projekata koju rešenjem obrazuje predsednik Privremenog organa jedinice lokalne samouprave AP Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: Komisija za ocenjivanje). Postupak ocenjivanja i odabir projekata sprovodi se po sledećim kriterijumima:

Finansijski i operativni kapacitet;
Usklađenost sa strateškim dokumentima i
Održivost projekata
.

Komisija za ocenjivanje sačinjava predlog liste prihvaćenih prijava i dostavlja je Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja odlučuje o usvajanju istih. Javni poziv je otvoren i traje dok se raspoloživa sredstva za ove namene ne utroše.

Zainteresovani se mogu javiti Upravi za privredne resurse grada Prištine od 9 do 13 časova.

Konkursna dokumentacija i kompletna informacija o svim bitnim elementima i pravilima za učešće u ovom javnom pozivu mogu se preuzeti sa internet strane Kancelarije: www.kim.gov.rs

Izvor: RTV Gračanica

KiMKancelarija za KiMpodsticajna sredstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva