:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2022   23:03

0

322

Kancelarija za KiM: Sve ekstremnije metode Albanaca u zastrašivanju Srba na KiM, u dvorište porodice Vesić bačena zapaljiva naprava

U porodično dvorište familije Vesić iz Klokota komšije Albanci danas su bacili zapaljivu napravu usled čega im je izgoreo veći deo zasada na imanju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Kako se navodi u saopštenju, tek pukom srećom, vatra nije doprla do kuće u kojoj žive Ljubomir i Olga sa ćerkom Stanijom, a prilikom napada ćerki su upućene i uvrede na albanskom. 

Kancelarija je upozorila da "ovo nije prvi put da se porodica Vesić nalazi na meti različitih provokacija, pritisaka i pretnji, ali je ovo prvi put da su se našli na meti direktnog napada, zbog čega osećaju posebnu zabrinutost". 

Vesići pretpostavljaju da se iza ovog napada krije namera komšija da ih zastrašivanjem nateraju da prodaju imanje. 

Ovo je nažalost još jedan primer sa kojim se sve problemima suočavaju Srbi južno od Ibra i kakvim se sve ekstremističkim metodama služe Albanci ne bi li zastrašivanjem oterali Srbe sa svojih ognjišta. 

Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj, a ujutru će ih obići i predsednik Privremenog organa opštine Vitina Srđan Nikolić da bi im pružio pomoć i podršku. 

"Nedopustivi su i zabrinjavajući pritisci sa kojima se suočava porodica Vesić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od policije da pod hitno rasvetli ovaj slučaj i odgovorne privede pravdi, a od međunarodnih predstavnika da ovaj slučaj tretiraju s najvećom pažnjom", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U dvorište porodice Vesić u Klokotu, danas nešto pre 16 časova, dvojica Albanaca, koji su zaposleni u susednom restoranu, bacili su zapaljivu napravu, zbog koje je izgoreo deo dvorišta, a vatra samo pukom srećom nije zahvatila kuću, objavio je portal Kosovo onlajn.

Kako je za Kosovo onlajn rekla Stanija Vesić, na upozorenje članova njene porodice Albancima da to ne čine, im uputili psovke na albanskom.

"Počeli su da psuju i da izgovaraju pogrdne reči na albanskom, zbog čega smo se majka i ja povukle u kuću. Videvši da se vatra širi, zatražile smo od osoblja restorana da nam barem daju vode da počnemo da gasimo dok vatrogasci ne stignu, ali su oni odbili", priča uznemireno Stanija.

Foto: Fejsbuk

Ona dodaje da provokacije traju već duže vreme, a kao razlog vidi to što njen otac Ljubomir ne želi da proda deo zemlje koji je Albancima potreban za proširenje posla.

"Već duže vreme planiraju da u sklopu restorana otvore market, ali im je za to potreban deo placa koji je naš i koji moj otac ni po koju cenu neće da im proda", kaže Stanija koja dodaje da porodica zbog toga već neko vreme živi u strahu.

Napadači su pobegli sa lica mesta, a vatra je na svu sreću ugašena brzom intervencijom vatrogasnih jedinica.

U Privremenom organu opštine Vitina kažu za Kosovo onlajn da su večeras, odmah po dobijanju informacije o ovom nemilom događaju, pozvali porodicu Vesić i da će je sutra ujutru obići.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKlokotVasićipožarKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva