:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

April 18, 2023   12:57

0

178

Kancelarija za KiM: Sve ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM

Na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu noćas je bačena eksplozivna naprava, kojom su ekstremisti pokušali da zapale ulazna vrata svetinje. Samo pukom srećom u blizini se našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Dok Aljbin Kurti Srbima “čestita” Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima", stoji u saopštenju. 

Kancelarija za KiM ističe da "ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim ekstremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora". 

Sve su ektstremniji primeri, navodi se u saopštenju, ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom. Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe.

U saopštenju se ukazuje da "dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje".

"Nedopustivo je da se u 21. veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti, zato nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM..

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPrizrenKancelarija za KiMcrkva Sv.Pantelejmona
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva