:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2022   12:44

0

164

Kancelarija za KiM: U Sredačkoj župi opljačkana crkva i obijeno više srpskih kuća

„Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi  kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Kako se navodi u saoštenju, obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina.

Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

Ovoga puta lopovi su razbili  katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni, navodi Kancelarija.

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo oko stotinka Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su morali, ne svojom voljom, da napuste i  svetinja koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima. 

„Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području", ukazuje se u saopštenju Kancelarije i dodaje da se, uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju Kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMSredačka ŽupaPrizren
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva