:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2021   14:04

0

283

Kancelarija za KiM: Zahtevamo da se posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Kosovu i Metohiji

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da su u opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja tokom prethodnog dana obijene i opljačkane dve crkve i zahteva od međunarodne zajednice  i predstavnika privremenih organa u Prištini da bez odlaganja pronađu i sankcionišu izvršioce ovih dela. 

Kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, u selu Drajkovce u crkvi Svetih 40  mučenika Sevastijskih nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca, dok su u Crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji demolirana ulazna vrata. 

Ovo je četvrti put od početka godine da se na meti vandala nalaze pravoslavni verski objekti na Kosovu i Metohiji. Podsetimo, na Zadušnice su obijene i opljačkane još dve crkve u Klokotu i u Partešu. 

Ovim napadom na pravoslavne objekte nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji. 

Zahtevamo od nadležnih međunarodnih organizacija i predstavnika privremenih organa u Prištini, čija je dužnost i obaveza da obezbede sigurnost u srpskim sredinama u pokrajini da bez odlaganja pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani. 

Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Kancelarija za KiMcrkveŠtrpce
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva