:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Maj 01, 2020   10:47

0

279

Kancelarija za KiM: Zaustaviti divljanje ekstremista u Gojbulji

Ono što se proteklih dana događa srpskim stanovnicima sela Gojbulja u opštini Vučitrn jeste najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja, jer pored svih vapaja za pomoć, albanski ekstremisti su treći put u nekoliko dana sproveli organizovanu akciju zastrašivanja ispisujući ponovo grafite UČK na seoskoj školi, saopštila je danas KAncelarija za Kosovo i Metohiju.

Da podsetimo, grupa ekstremista je najpre 27. aprila pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono u Gojbulji, zatim je 29. aprila polomila prozore na školi i ispisala grafite UČK, koji su u međuvremenu prekrečeni, da bi sinoć vandalizam bio ponovljen.

Svi apeli stanovnika Gojbulje policiji da ih zaštiti od grupe eksteremista ostali su bez efikasnog odgovora, što još jednom potvrđuje da Srbima južno od Ibra bezbednost i život bez straha nisu garantovani.  

Pozivamo naše sunarodnike u Gojbulji da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije, a predstavnike međunarodnih misija da preduzmu najodlučnije mere kako bi se divljanje ekstremista zaustavilo, jer nadležni organi privremenih institucija u Prištini to očito ili nisu spremni ili nisu sposobni da učine.

Serija incidenata u Gojbulji pokazuje da je Kosovo i Metohija, nakon dve decenije deklarativnog rada Prištine i međunarodne zajednice na stvaranju multietničkog društva, i dalje tamna mrlja na mapi Evrope i zona u kojoj nekažnjeno bujaju šovinizam i nasilje.

Izvor: TV Most, Saopštenje

GojbuljaekstremistigrafitiUČKKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva