:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   13:40

0

59

Kandidat za komesara za proširenje EU sutra pred EP

Kandidati za komesare za proširenje, transport i unutrašnje tržište EU biće saslušani sutra pred Evropskim parlamentom. Tokom trosatnog saslušanja kandidati za komesare biće suočeni sa temeljnim pitanjima o njihovim sposobnostima, spremnosti i podobnosti da preuzmu vođenje EU politike u datim oblastima.

Prvi će se pred Odborm za spoljne poslove već od 8 časova ujutru naći mađarski kandidat za komesara za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je, za razliku od prethodnog kandidata Mađarske Lasla Tročanjija, dobio "zeleno svetlo" Odbora za pravne poslove.

Odbor je sa 21 glasom za i jednim protiv zaključio da ne postoji konflikt interesa u preuzimanju komesarske dužnosti dosadašnjeg mađarskog ambasadora u EU.

Kandidatknja Rumunije Adina Valean će se pred parlementarnim Odborom za transport naći od 13 časova.

U isto verme će pred Odborima za jedinstveno tržište i industriju na pitanja poslanika odgovarati francuski kandidat Tieri Breton.

Breton je zamenio Silvi Gular koja prošlog meseca nije dobila poverenje poslanika Evropskog parlementa da postane deo novog tima Evropske komisije.

Sam Breton "za dlaku" je izbegao da bude odbačen još pre samog saslušanja, pošto su poslanici Odbora za pravne poslove sa 12 glasova za i 11 protiv podržali njegovu Deklaraciju o interesima.

U Evropskom parlamentu navode da novi kandidat za francuskog komesara koji bi trebalo da bude zadužen za jedinstveno tržište EU i industriju nije konkretizovao kako će pomiriti svoja nekadašnja zaduženja i kontakte na mestu čelnika multinacionalne IT kompanije ATOS sa ovlašćenjima koja će dobiti ako preuzme komesarsku fujkciju.

Ukoliko tri kandidata za komesare dobiju "zelo svetlo" Evropskog parlamenta, ostaje otvoreno pitanje komesara iz Velike Britanije, čije ime još nije ni stiglo iz Londona u Brisel.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će se sve procedure završiti na vreme kako bi Evropski parlament mogao krajem meseca, verovatno 27. novembra, da glasa o celom sastavu nove Komisije.

Nova Evropska komisija, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva