:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 06, 2019   13:37

0

198

Karađorđevići donirali CTG aparate i električne krevete

Fondacija princeze Katarine Karađorđević donirala je danas aparate za kartiotografiju (CTG) i električne krevete za intenzivnu negu za GAK ''Narodni front'' i akušersko-ginekološka odeljenja u KBC ''Zemun'' i ''Zvezdara'' ukupne vrednosti od blizu 90.000 evra.

Medicinska oprema u vrednosti od oko 31.000 evra uručena je GAK ''Narodni front'' - CTG aparat od 4.100 evra poklon je dobrotvorne fondacije Lajflajn iz Njujorka, a kreveti marke ''Strajker'' za intenzivnu negu vredni 27.000 evra donacija su organizacije Project C.U.R.E iz Denvera.

Fondacija princeze Katarine obezbedila je i CTG aparat i 10 električnih kreveta za KBC ''Zemun'', a isti aparat i pet kreveta dobilo je i odeljenje ginekologije u KBC ''Zvezdara''.

Princeza Katarina uručila je donaciju GAK ''Narodni front'' u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, princa Aleksandra Karađorđevića, v.d. direktora te ustanove Željka Mikovića i zaposlenih u toj klinici.

Ministar Lončar je rekao da je današnja donacija nastavak dugogodišnje saradnje sa Fondacijom princeze Katarine i istakao da će dobije oprema obezbediti mnogo bolje uslove za pacijentkinje kojima je potrebna intenzivna nega.

''Ovo je ozbiljan benefit za pacijentkinje, ali i za zaposlene koji će moći da mnogo brže i bolje da pruže pomoć. Pritiskom na jedno dugme na krevetu pacijent će biti u takvom položaju da se primene sve neophodne mere, što govori o kvalitetu i standardima koje ispunjavaju ovi kreveti'', naglasio je Lončar.

Zahvalio je na pomoći i razumevanju Karađorđevićima koji su, kaže, shvatili da je zdravstvo takav sistem da nikada ne može da se do kraja opremi, bez obzira koliko se u njega ulaže.

''Verujem da ćemo nastaviti da sarađujemo sa Fondacijom princeze Katarine. Ono što je do sada dato i uloženo u zdravstvene ustanove u Srbiji meri se desetinama miliona evra i to govori koliko se misli i vodi računa o građanima Srbije i zaposlenima u zdravstvu'', kazao je ministar.

V.d. direktora GAK ''Narodni front'' Miković je zahvalio princezi Katarini na donaciji koja će, kako je rekao, toj klinici omogućiti da osavremeni intenzivnu negu, da pacijentkinjama pruže bolje uslove i da lekarima omoguće da u svakom trenutku priđu pacijentu i ukažu pomoć.

Istakao je da ta klinika ima dugogodišnju saradnju sa Fondacijom princeze Katarine i princa Aleksandra koji su im i ranije mnogo pomagali.

''Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja kao klinika funkcionišemo u punom kapacitetu, ali svaka pomoć je uvek dobrodošla jer poboljšava uslove rada i uslove za naše pacijente'', kazao je Miković.

Princeza Katarina podsetila je da je njena fondacija 2005. godine prvi put donirala ''Narodnom frontu'' neonatalni inkubator i da su od tada obezbedili nekoliko ultrazvučnih aparata i stolova za porođaj, kao i neonatalne aparate za skrining sluha novorođenčadi u vrednosti od više od 75.000 dinara.

''U ovom trenutku tražimo način da pomognemo GAK ''Narodni front'' sa 200.000 evra vrednim projektom adaptacije hirurškog bloka sa novim operativnim salama za carski rez'', rekla je princeza.

Karađorđevićima su u ime pacijenata i zaposlenih na današnjoj donaciji zahvalili i pomoćnica direktora KBC ''Zemun'' Vesna Libek i zamenik direktora KBC ''Zvezdara'' Vojislav Lekić.

Izvor: Танјуг

Fondacija princeze Katarine KarađorđevićKarađorđevićiLončardonacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva